Na území města roste tisíce nejrůznějších druhů stromů. Najdou se však i takové, které by v našem mírném podnebném pásmu očekávala málokdo. Spousta lidí je den co den míjí a ani neví, o jakou vzácnost jde.

To je třeba příklad korkovníku, jehož výskyt nijak nepřekvapí obyvatele Dálného východu, ale v české kotlině jde o raritu. Jeden takový roste v Novém Jičíně na ulici Mendelova, v blízkosti obchodu u restaurace U Pepy. „Je mnoho zajímavých druhů a kultivarů, které na území města rostou, čehož si při běžném chodu života málokdo všimne," říká Olga Kubálková z Odboru životního prostředí Městského úřadu Nový Jičín.

Je nutné dodat, že pasport eviduje stromy a keře rostoucí pouze na pozemcích města. Údaje o těchto dřevinách (inventarizace dřevin) jsou průběžně upřesňovány. Postupně doplňujeme a aktualizujeme dendrologické parametry (druh, velikost, zdravotní stav, vitalitu, perspektivu atd.), odstraňujeme kácené dřeviny a zakreslujeme nově vysazované," doplňuje úřednice.

Z dokumentu vyplývá, že nejvíce jsou v Novém Jičíně zastoupené břízy (622 ks), následují lípy (451 ks jde o součet zastoupení lípy srdčité, velkolisté a evropské), poté javory (296 ks součet javorů klen, mléč, babyka, jasanolistý) a jasany (271 ks součet jasanu ztepilého a zimnáře). Habrů je 165 kusů, jírovců (kaštanů koňských) 120, dubů (letní, červený) 45, buků 33, jilmy jsou tři.

Druhy introdukované (nepůvodní) jsou nejvíce zastoupeny platany (18 ks), katalpami (12 ks) a okrasnými slivoněmi (sakury Prunus serrulata Kanzan 93ks). „Jako zvláštnosti v Novém Jičíně je nutno uvést i jinany dvoulaločné a mezi jehličnany památné novojičínské metasekvoje (křižovatka ulic Mendelova Protifašistických bojovníků)," vyzdvihla Olga Kubálková i další zajímavosti z říše dřevin v novojičínských ulicích.