Finanční prostředky poskytované státem se stále tenčí, a tak zástupci Studénky našli další způsob, jak ušetřit. „Se snižováním nákladů za elektrickou energii jsme začali již před třemi lety. Konkrétně u veřejného osvětlení jsme přistoupili k modernizaci vlastních světelných zdrojů a každoročně jsme vyměňovali zastaralá svítidla za modernější s nižší spotřebou a ztrátou,“ vysvětlil starosta Studénky Ladislav Honusek.

Dalším krokem města bylo snižování počtu světel tam, kde již není pohyb občanů, například v bývalých provozovnách. V těchto areálech si jejich majitelé budou muset zajistit osvětlení sami. Třetím krokem je regulace svítilen, které jsou buď blízko u sebe, nebo je jich více na jednom stožáru. „Všechna tato opatření jsou po provedení sledována fi rmou, která se o osvětlení v našem městě stará, i strážníky městské policie. Pokud se prokáže, že některý z odpojených světelných bodů může působit bezpečnostní problémy, bude opětovně uveden do provozu,“ ubezpečil starosta Honusek a vzápětí dodal, že otázka skokově zvýšené kriminality je bezpředmětná.  „Zloděje či násilníka jedna nesvítící lampa k činu inspirovat nebude. Světlo na cestě navíc pro takové lidi většinou není zábranou,“ poznamenal.

Díky tomuto opatření město ušetří až  200 tisíc korun ročně jen na elektrické energii. Asi to bude ještě více, neboť nebudou náklady na údržbu a na koupi nových žárovek.  

A jak jsou na tom jiná města Novojičínska?

Mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková například sdělila, že Kopřivnice zatím o nějakém omezování svícení neuvažuje. „Už jen z hlediska bezpečnosti není vhodné omezovat veřejné osvětlení. Ale město se snaží šetřit tím, že neúsporná svítidla se postupně nahrazují úspornějšími,“ upřesnila Lucie Petříčková.

O tom, že by kvůli úsporám začali regulovat provoz veřejného osvětlení, neuvažují ani v Bílovci, Odrách či ve Frenštátě pod Radhoštěm.  „Zatím se o ničem takovém nehovořilo. Jediné, co zaznělo na zasedání zastupitelstva, bylo, že jeden zastupitel požadoval, aby se v rámci úspor vypínalo nasvětlení kostela,“ sdělil místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička. Místostarosta Oder Libor Helis zase upozornil, že město jde rovněž cestou snižování nákladů na elektrickou energii pomocí elektronické aukce. Dojde rovněž na obnovu dosluhujících svítidel  za nové, úspornější. Obdobnou cestou jde Nový Jičín.  Možnost vypínat veřejné osvětlení projednávali ve Fulneku, kde se ale mělo jednat jen o iniciativu jednoho z osadních výborů. Zástupci města však zatím k tomuto kroku nepřistoupili a hledají jiné způsoby, jak uspořit na veřejném osvětlení. „Postupně měníme ve všech lampách veřejného osvětlení zářivky za výkonnější, ale s nižším příkonem,“ uvedla mluvčí

novojičínské radnice Marie Machková.  Také v nejmenším městě okresu, ve Štramberku, nemusejí mít místní obavy, že by po setmění neviděli na cestu. Tamní radnice se akorát snažila v zimním období zkrátit co nejvíce dobu večerního osvětlení.