Víte, jak by vypadal váš dům, kdybyste si jej mohli postavit, dejme tomu, na Marsu? Jasnou odpověď na tuto otázku má dvanáct studentů Vyšší odborné školy, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Kopřivnici. Co na tom, že jejich výtvor jménem Fredy je zatím jen z vlnité lepenky?

Fredy bude začátkem příštího týdne bojovat o postup do finále osmého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky, která je určena středním školám se zaměřením na stavebnictví z celé České republiky.

Odborná porota vybere v pondělí 2. června z více než dvacítky přihlášených šest finalistů, již vytvořili nejlepší dům na Marsu.

Mars zvolili sami studenti

Téma letošního ročníku soutěže, jejímž pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek a záštitu nad ním drží ministerstvo životního prostředí, si vybrali sami studenti. „Studenti si mohli sami zvolit téma letošního ročníku, a to prostřednictvím hlasování," potvrdil zástupce pořadatelů Pavel Sobol s tím, že námětu domu na Marsu se rozhodli přizpůsobit také prostory finálového kola. „Závěrečné vyhlášení vítězů se proto bude konat ve Štefánikově hvězdárně v Praze na Petříně," doplnil Pavel Sobol.

Jak dopadne kopřivnická parta stavitelů, zatím nikdo neví. Jisté ale je, co všechno museli při stavbě domu dodržet. „Podle pravidel museli studenti pracovat výhradně s vlnitou lepenkou. Od svazu obdrželi archy různé tloušťky, velikosti a barvy, mohli však využít i vlastní vlnitou lepenku. Stavbu umístili na předem danou podstavu o velikosti 1,5 krát metr," uvedla Lenka Kulová, jež na stavbu kopřivnického týmu, složeného z Lukáše Mikesky, Vladimíra Arzta, Pavla Pikulíka, Apoleny Šustkové, Jaromíra Ožana, Daniela Hrušky, Honzy Bajgara, Michala Šindlera, Martina Nguyena, Jaromíra Šitavance a Michaela Kubína, dohlížela a dodala: „Autoři vytvářeli originální projekt domu, jaký by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Realizovatelnost stavby ale porota hodnotit nebude."

Projektu Stavby z vlnité lepenky, který se letos koná poosmé, se účastní 23 středních škol z 12 krajů České republiky. Šest nejlepších staveb postoupí do finálového kola a vítězové, kteří budou známi 18. června, se mohou těšit na hodnotné dárky. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky, používané k výrobě obalů..