Letošní ročník soutěže dal studentům středních a vysokých škol a ostatním technickým nadšencům z řad veřejnosti možnost navrhnout nákladní vozidla značky Tatra anebo jejich dílčí konstrukční celky. Soutěžilo se ve třech kategoriích s tím, že si mohli zájemci sami vybrat, která oblast je jim nejbližší.

Buď mohli podle své vlastní představy vytvořit koncept hasičského či záchranářského vozidla pro rok 2020, vymyslet inovaci motoru nebo převodovky, navrhnout kabinu některé z modelových řad Tatra Force či Tatra Terrno1 anebo měli příležitost navrhnout novou přední masku a nárazník pro vozy Tatra Phoenix.

Valaši si vyšlápli na Radhošť. A nejen oni. Připomenutí deseti let od uzamčení země valašské před těžaři se zúčastnili starostové několika obcí i známé osobnosti.
Země je uzamčená před těžaři již deset let

ODBORNÁ POROTA

Jednotlivé projekty soutěžících ohodnotila v průběhu května odborná porota, do níž zasedli nejen představitelé společnosti Tatra Trucks či města Kopřivnice, ale i takové osobnosti, jako například Martin Kolomý, soutěžní pilot a člen závodního týmu Tatra Buggyra Racing. Ti poté vybrali užší skupinku finalistů, která v závěru května obhájila své práce při závěrečné prezentaci.

„Odborná porota posuzovala množství zajímavých návrhů, které byly zpracovány v různých formách. Jednalo se o marketingově technické popisy vozidla či konstrukčního celku, designové návrhy vnějších tvarů vozidel, konstrukční a technické návrhy vozidel zpracované formou výkresů nebo 3D vizualizací či modely vozidel z jakéhokoliv vhodného materiálu," přiblížil k projektům mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Mezi studenty středních škol nejvíce zazářil Tomáš Klečka s návrhem kabiny pro modelovou řadu Terrno1. V kategorii vysokoškoláků zvítězil projekt Václava Janušky, jenž představoval nový stylistický a konstrukční návrh přední masky kabiny a nárazníku vozidla Tatra Phoenix. Z řad veřejnosti pak porotu nadchl projekt ucelené řady vozidel Tatra Force určený pro hasičský a záchranářský segment autora Františka Kováčika.

Ilustrační foto
Maminky v Novém Jičíně mohou rodit podle přání

OCENĚNÍ VÍTĚZŮ

Vítězové si z Kopřivnice ve čtvrtek 25. května odvezli věcné ceny a získali možnost zúčastnit se programu Tatra Experience, a to včetně prohlídky automobilky a zkušební jízdy na tatrováckém polygonu. Některým jedincům se navíc otevřely dveře přímo do kopřivnické společnosti, kde mohou získat praxi, popřípadě i nabídku zaměstnání.

Stejně jako loni se tatrovácká soutěž, jejímž cílem je podle slov pořadatelů oslovit talentované studenty technicky zaměřených škol a podpořit tak technické vzdělávání v Česku, těšila velkému zájmu.

„Velmi nás potěšil zájem studentů a široké veřejnosti o automobilový průmysl a naší automobilku," pochvaloval si Radomír Smolka, technický ředitel a místostarosta představenstva Tatra Trucks. „Jsem také překvapen kvalitou a technickou propracovaností prezentovaných návrhů. Projekt Navrhni svoji Tatru dokazuje, že je zde mnoho technicky talentovaných lidí," doplnil Radomír Smolka.

Kostel ve Vlčovicích je v rekonstrukci již několik měsíců.
Kostel ve Vlčovicích dar nakonec získal