Den se Světluškou. Tak se jmenuje akce, která se dnes opět po roce uskuteční ve Frenštátě pod Radhoštěm. Odpoledne tam na několika místech odstartuje program pro malé i velké.

Ve 14 hodin se v klubu Kryt na náměstí Míru otevře kavárna Po tmě, ve které bude k dostání káva a nealko nápoje, o hodinu později začne běh poslepu pro Světlušku okolo náměstí a v 16 hodin zde vystoupí známý frenštátský raper Kumar. Připraveny k vyzkoušení budou také interaktivní smyslové hry, při kterých si zájemci budou moci zkusit, jaké to je žít potmě. Program se v 19 hodin přesune do frenštátského kina, kde se uskuteční Benefice pro Světlušku.

Nevidomý klavírista

Večer zahájí taneční vystoupení výborného romského souboru Cikne Čhave z Nového Jičína, dále zazpívají žáci ze základní umělecké školy z Rožnova pod Radhoštěm a z Frenštátu pod Radhoštěm a benefice vyvrcholí koncertem světoznámého nevidomého klavíristy Petra Bazaly, jenž dokonce vyhrál mezinárodní klavírní soutěž v USA. Pódium pak bude patřit skupinám Kumar a Mezi Břehy.

„Celý den budou dobrovolníci Světlušky prodávat svítící náramky, placky i tykadla. Veškerý výtěžek z prodeje bude odevzdán v zapečetěných lucerničkách a připadne Nadaci Českého rozhlasu Světluška, která podporuje projekty pro nevidomé děti i dospělé," uvedl za organizátory Jiří Hauser ze Střediska volného času Astra s tím, že peníze pak budou využity například na financování výcviku a nákupu speciálních psů pro nevidomé, na nákup pomůcek, počítačů a jiných životně důležitých věcí pro zrakově handicapované v celé České republice.

Celonárodní sbírka začala včera a potrvá do 11. září. „Světlušky budou zářit ve více než třech stech městech a obcích po celé republice," řekl ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip. Během týdne se tak dvojice dobrovolníků s tykadly objeví i v dalších novojičínských městech. Náramky, tykadla a píšťalky budou například dnes od 8 do 15 hodin prodávat také dobrovolníci v ulicích Nového Jičína.

Světluška svítí od roku 2003, do projektu se již zapojilo více než 66 tisíc dobrovolníků a miliony dárců. Ročně Světluška pomůže stovkám zrakově handicapovaných.