Forenzní značení jízdních kol prostřednictvím syntetické DNA. Tak přesně se jmenuje nový projekt, který má zlodějům zabránit v tom, aby dostali „chuť" na cizí kola. Princip je jednoduchý. Kola označí strážníci majitelům roztokem s mikrotečkami o velikosti pouhého 1 milimetru.

Kód DataDotDNA

„Ty v sobě nesou jedinečný kód DataDotDNA. Podle tohoto kódu je možné dohledat vlastníka jízdního kola. Po zaschnutí se roztok stává oku neviditelným. V případě nalezení jakéhokoli, třeba i odcizeného, jízdního kola je možné zjistit speciální UV lampou, zda je kolo označeno syntetickou DNA. Pokud ano, pak se kód snadno přečte speciální přenosnou mikrotečkou," vysvětlila princip ochrany Eva Durčeková z Městské policie Příbor. Navíc budou všechna očipovaná kola označena samolepkou, jež tak zloděje upozorní, že je bicykl DNA označen a je součástí evidence městské policie i celonárodního Registru identifikačního značení.

Příborské radnici se podařilo získat na projekt grant, a tak o prázdninách ve městě označí sto kol zdarma. „Jsme přesvědčeni, že projekt bude mít u občanů velký ohlas, protože se neustále setkáváme s případy krádeží jízdních kol a také s nalezenými jízdními koly," věří strážnice Durčeková. Novinka je učena jen občanům s trvalým pobytem v Příboře. Cyklisté nad 15 let mohou přijít na služebnu zdejší městské policie sami, děti do 15 let musí mít doprovod rodičů, popřípadě zákonného zástupce. Kromě kola si zájemce o „DNA" musí přinést občanský průkaz a doklad o nabytí jízdního kola. „Ti občané, kteří již doklad o nabytí jízdního kola nemají, budou muset sepsat čestné prohlášení o jeho nabytí," dodává Eva Durčeková.

Značení kol bude probíhat od července, vždy každé úterý od 9:00 do 11:00 hodin a od 13:00 do 17:00 hodin, na služebně Městské policie Příbor.

Evidence zdarma

Jinou formu evidence jízdních kol zvolili městští strážníci v Odrách. Už nějakou dobu si u nich mohou občané města i jeho místních částí bezplatně zaevidovat svůj bicykl.

„Cílem této služby je přispět k ochraně majetku občanů a k zefektivnění pátrání po odcizených a ztracených jízdních kolech v rámci města. Služba bude sloužit k prevenci krádeží jízdních kol, usnadní pátrání po odcizených jízdních kolech a nalezená jízdní kola včas a rychleji vrátí původním majitelům," uvádějí oderští strážníci.

A jak taková evidence vypadá? Kolo je pečlivě prohlédnuto, nafoceno a zapsáno do počítačové databáze, jež je součástí informačního systému, který policie při své činnosti využívá. Zapíše se tam nejen totožnost majitele, ale i typ a barva kola, číslo rámu, datum výroby a také cena kola. Majitel pak obdrží evidenční list a samolepku, kterou nalepí na své kolo.

Evidenci jízdních kol vedou také strážníci v Novém Jičíně. „Zájemci kolo zaevidujeme a dáme mu samolepku, že je kolo evidováno na Městské policii v Novém Jičíně. V případě, že při kontrole narazíme na nějaké jízdní kolo, které máme v evidenci, můžeme vlastníkovi oznámit jeho nález," uvedl Radim Šimůnek, jenž má evidenci jízdních kol u Městské policie Nový Jičín na starosti.