Čas letních dovolených a zejména červenec je nejčastějším obdobím, kdy se láska dvou lidí stvrdí zplozením dítěte. Vyplývá to ze statistik porodnosti za uplynulý rok. Nejvíce dětí se totiž narodilo v březnu, konkrétně čtyřiasedmdesát, naopak nej-méně o měsíc dříve, jen devětatřicet. Celkem první nádech v životě na porodním sále nemocnice v Novém Jičíně zažilo 743 novorozeňat, z toho čtyři páry dvojčat.

„Ačkoliv se dnešní rodiče stále častěji rozhodují pro netradiční moderní jména, v Novém Jičíně stále ještě převládají jména tradiční. Mezi holčičkami bylo loni nejvíce Terezek a Elišek, pro chlapce pak rodiče nejčastěji volili jména Jan, Matyáš a Jakub," uvedla Radka Miloševská, mluvčí zdravotnického holdingu Agel, provozujícího Nemocnici Nový Jičín. Lékaři však pomohli na svět také dětem s exotičtějšími jmény, a to například malé Abigail, Ash-ley, Boglárce, Medě, Noelovi, Karimovi, Natanielovi či Mauriciovi.

První byl Filip

První miminko roku 2016 si dalo tentokrát na čas. Až pět minut před sedmnáctou hodinou v pátek 1. ledna se narodil mamince z Kunína syn Filip, s ideálními mírami 49 centimetrů a 3610 gramů. Doma se už na letošního premianta těšili dva starší sourozenci.

Ještě o pár dní déle si na svého prvního občánka 2016 roku muselo počkat město Nový Jičín, a to až do úterý 5. ledna. Krátce před půlnocí světlo světa spatřila Nikola Táborská (3,12 kg, 47 cm), a i na ni se už těšil starší bráška Filípek. Maminka Pavla Táborská i s tatínkem byli hodně překvapeni, že jejich dcera je první miminko Nového Jičína. Nikolka se přitom narodila přesně o týden dříve před stanoveným termínem porodu, který byl 12. ledna.

„Ačkoliv v novém roce v Novém Jičíně rodilo již několik maminek, všechny přijely z okolních měst či vzdálenějších obcí," dodala Radka Miloševská.