Nedělní odpoledne zahájí v 16.30 hodin tradičním zvonkovým průvod městem a vyvěšení vlajky Tibetu na kopřivnické radnici. Účastníci se poté přesunou do Kina Kopřivnice, kde mohou zhlédnout tři zajímavé filmy o Tibetu a pobesedovat s režisérem a autorem dvou z těchto filmů Viliamem Poltikovičem. Kdo s sebou přinesete tibetskou mísu, může se připojit k společnému minikoncertu na pódiu o přestávce.

Promítání zahájí v 17.30 hodin film Vladimíra Síse Cesta vede do Tibetu unikátní dokument z roku 1954 zachycující architektonické památky, život Tibeťanů i setkání s devatenáctiletým dalajlámou Tändzinem Gjamcchem.

Vlajka na budově krajského úřadu v Ostravě.
Vlajka pro Tibet: Podívejte se, kde v kraji (ne)bude?

V 19 hodin začne promítání filmu Viliama Politkoviče V kruhu znovuzrození hodinového dokumentu o psychicky i fyzicky nejnáročnější náboženské pouti na naší zemi o pouti kolem hory Kailás. Následovat bude beseda s autorem a ve 21 hodin Viliam Politkovič provede prostřednictvím ústřední postavy, 14. tibetského dalajlamy Tändzina Gjamccha, diváky v dokumentu Dalajlama v Budhových stopách po nejposvátnějších místech buddhismu, která jsou spjata s životními předěly velkého učitele.

Kromě Kopřivnice s k akci Vlajka pro Tibet na Novojičínsku letos připojují města Nový Jičín, Frenštát pod Radhoštěm, Studénka, Příbor, Bílovec, Odry a Fulnek. Tibetská vlajka bude rovněž viset na úřadech obcí v Heřmanicích u Oder, Jeseníku nad Odrou, Jistebníku, Libhošti, Mořkově a v Trojanovicích.

Od pamětní desky T. G. Masaryka k pamětní dece Karla Kryla se ve čtvrtek 7. března v podvečer prošli účastníci vzpomínkové akce na tyto dva české velikány.
Lidé šli od Masaryka ke Krylovi
Anna Bárová, Nový Jičín - Hukovice, nar. 4.3., 47 cm, 3,08 kg, Nemocnice ve Frýdku-Místku
Vaše miminka - noví občánci našeho okresu

K TÉMATU

Mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. Letos je akce výjimečná v tom, že právě 10. března si lidé na celém světě připomenou 60. výročí Tibetského národního povstání. K akci se každoročně připojuje řada měst a obcí v Moravskoslezském kraji. Nejaktivnější jsou v tomto směru města a obce na Novojičínsku.

Třeba Nový Jičín vyvěšuje letos posedmnácté, od roku 2003 nepřetržitě. Kopřivnice se poprvé přihlásila k Vlajce pro Tibet v roce 1997, poté kvůli automobilce Tatra a obav, že ohrozí její případné obchody s Čínou, od vyvěšování upustila. Znovu vyvěsila tibetskou vlajku v roce 2002 a od té doby ji vyvěšuje pořád, letos již podevatenácté.

Nejčastěji vyvěsilo v tomto okresu tibetskou vlajku město Frenštát pod Radhoštěm. Přidalo se v roce 1997, dvakrát, a to v letech 1999 a 2001, vlajku nevyvěsilo, jinak visí na radnici pokaždé. Letos to bude pojednadvacáté.