Vrchy: Půjdou po stopách Vikingů

Knihovna ve Vrchách spolek vzájemného soužití pořádá další cestovatelskou přednášku, tentokrát na téma Ve stopách Vikingů. Přednáška manželů Márových o jejich další expedici se uskuteční dnes v 18 hodin v klubovně obecního úřadu. Márovi se v roce 2010 vydali za evropskou exotikou na trase Dánsko, Faerské ostrovy, Island a Grónsko a nyní o své cestě budou vyprávět posluchačům ve Vrchách. Vstupné je dobrovolné. 

Oderská mlýnice láká stovky cyklistů

Další akce seriálu Kolo pro život se uskuteční tentokrát na Odersku. Je jí proslulá Oderská mlýnice s kopcem Mlýnice, který je prubířským kamenem pro každého závodníka. Místem registrace i cílem je areál letního tábora Spálovský mlýn na pomezí Oder-Klokočůvku a Spálova. Na účastníky, jichž bylo ve čtvrtek dopoledne přihlášeno již více než 850, čeká několik tras.

Trasa B měří 56 kilometrů a má převýšení 1192 metrů, start je v 11.30 hodin, registrovat se je možné v sobotu v době od 8 do 11 hodin, nebo už dnes v době od 16 do 19 hodin. Do cíle musí závodníci dojet do 16.30 hodin.

Trasa C je dlouhá 34 kilometrů s převýšením 837 metrů a podmínky přihlášení i dojezdu do cíle jsou stejné jako v případě trasy B. Nejkratší je trasa D, dlouhá 13 kilometrů s převýšením 350 metrů, která startuje v 12.30 hodin. Zájemci se mohou registrovat stejně jako v předešlých případech, v cíli ale musí být již v 16 hodin.

Také letos pojede i kategorie Junior Trophy, které se mohou zúčastnit i ti nejmenší, kteří zvládají jízdu pouze na odrážedlech. Starší si mohou vyzkoušet junior trasu nebo trasu D. První věková kategorie startuje v 9.20 hodin, registrace končí 30 minut před startem dané kategorie. Více na: www.kolopro.cz

Kateřinice: Hasiči zítra pořádají Den otevřených dveří

Prohlédnout si zázemí Sboru dobrovolných hasičů v Kateřinicích budou mít možnost místní obyvatelé i další návštěvníci zítra odpoledne. Od 15 hodin pořádají hasiči Den otevřených dveří hasičské zbrojnice, v rámci kterého budou připraveny nejen prohlídky prostor hasičárny, ale také beseda na téma Vaše cesty k bezpečí a chybět nebude ani představení zásahové jednotky s ukázkou její činnosti. „Akce se koná za příznivého počasí, připraveny budou také soutěže pro děti i dospělé," doplnili za pořadatele dobrovolní hasiči.

Luboměř: Hasičské auto se dočká požehnání

Nové hasičské auto Volkswagen Transporter, které slouží hasičům v obci Luboměř, zažije v sobotu 24. září velkou slávu. Na jeho počest se v tamním kostele sv. Vavřince od 16 hodin uskuteční slavnostní žehnání. Program slavnosti bude bohatý. Po mši svaté budou mít proslov hasiči, starosta obce i další hosté. Poté novému hasičskému vozu požehná farář a následovat bude také křtění po hasičsku. 

Hladké Životice: Poodřím se bude běhat již podruhé

Sportovní spolek Poodří Hladké Životice zve všechny příznivce běhu na druhý ročník Běhu Poodřím. Akce odstartuje v sobotu 24. září v pravé poledne u železniční stanice Hladké Životice. Závodníci v kategoriích muži a ženy do 40 a nad 40 let poběží trasu dlouhou 12 či 24 kilometrů, která povede po rovině malebnou krajinou Poodří. Pro vítěze jsou připraveny hodnotné ceny. Startovné na místě bude stát 150 korun.

Starý Jičín : Hrad zve na oblíbené burčákové hody

Hrad Starý Jičín připravuje na nadcházející víkend, jako již každým rokem, oblíbené burčákové hody. Milovníci tohoto zkvašeného nápoje budou moci v sobotu i v neděli od 10. hodiny dopolední ochutnávat voňavý burčák přímo od vinaře z jižní Moravy. „Každým rokem se v období burčákové sezony vydáváme několikrát do vinného sklípku na jižní Moravu, abychom našim návštěvníkům přivezli čerstvý a voňavý burčák," poznamenali pořadatelé oblíbené akce. 

Závišice: Děti si zasoutěží v branném závodě

Blížící se sobota 24. září bude v Závišicích patřit sportovním aktivitám. Od 14 hodin odstartuje na tamní myslivecké chatě branný závod, v němž budou moci děti všech věkových kategorií změřit své síly v několika soutěžních disciplínách. Součástí sportovního odpoledne bude také ukázka modelářů a chybět nebude ani posezení u ohně s opékáním špekáčků. 

Skauti v Suchdole nad Odrou budou slavit kulatiny

Oslavy kulatin chystá na sobotu 24. září 1. skautský oddíl Suchdol nad Odrou. Skauting v tomto městysi má totiž letos již osmdesát let. Oslavy se uskuteční u klubovny v areálu Sokolák nedaleko nádraží Českých drah - více zde.

ZA HRANICEMI OKRESU

Šermíři na hradě Hukvaldy Na hradě Hukvaldy zítra vystoupí ve čtyřech samostatných vstupech skupina historického šermu. Součástí akce jsou také ukázky zbraní a zbroje, které si mohou návštěvníci také vyzkoušet.