Do poslední závodní jedenácté etapy Africa Eco Race 2018 vyrážel příborský jezdec Tomáš Tomeček se startovním číslem 401 jako druhý za Van de Laarem. Trasa pro závodníky nebyla opět jednoduchá, museli se vypořádat jak s pískem, tak také s dunami.

„Ze začátku bylo ještě pár dun, ale pak už to bylo jenom rychlé,“ popsal trasu jedenácté etapy Tomáš Tomeček a dále dodal: „Docela často se jelo až na rychlostním limitu. Takže jsem moc nechápal, jakým tempem se kolem mě prohnal de Rooy, to byla jiná liga.“

Knurrův palác ve Fulneku.
Knurrův palác se otevře v srpnu

Podle slov pilota Tatry tak Nizozemec porušil jakési pravidlo o posledních etapách závodu, kdy už se obvykle příliš nedivočí, s cílem vybojovat ještě v závěru třetí místo ve smíšené kategorii auto-moto.

Jedenáctou etapu nakonec Tomáš Tomeček zvládl jako druhý nejlepší jezdec, což mu v celkovém hodnocení letošní africké rallye přineslo senzační stříbrné místo. Velkou měrou na konečném umístění přispěla podle něj i skvěle fungující Tatra, která ho podržela po celou dobu závodu. Řešit tak musel jen menší komplikace, jako například upadlý stěrač, výměnu trubky kompresoru či výměnu trubky dohušťování, za jejíž poškození mohl defekt kola.

Po dojetí do posledního bivaku závodu nedaleko města Saint Louis zahrnuly příborského jezdce gratulace. Tomáš Tomeček si tak mohl konečně naplno oddychnout a radovat se z toho, co jako první pilot kamionu v závodě bez spolujezdce dokázal.

Ilustrační foto
Vyhrožování vyvrcholilo napadením manželského páru

„Druhé místo, to je neuvěřitelné. Chtěl jsem to zkusit, chtěl jsem dojet, a je z toho takový výsledek. Ale snad ještě víc mě těší, jak to se mnou prožívají další lidé v bivaku,“ radoval se pilot tatrováckého speciálu, který v letošní rallye nestačil pouze na Nizozemce Gerarda de Rooye s kamionem značky Iveco.

Na závěr čekala účastníky závodu dlouhém přes 6 tisíc kilometrů jako již tradičně závěrečná, takzvaná „mávací“ etapa a slavnostní ceremoniál u Růžového jezera v senegalské metropoli.

Podle slov Tomáše Tomečka byl letošní jubilejní desátý ročník závodu jedním z nejpovedenějších, možná dokonce i tím nejlepším.

„Když jsme tady byli poprvé v roce 2011, tak to pořadatelé ještě tolik neuměli, ale postupně se to naučili a dělají to moc dobře. Postavili opravdu krásné tratě. Dokonce jsem si vzpomněl, jak kdysi Patrick Zanirolli vytvořil etapu, která se jmenovala 1000 a jedna duna. Jenže, je to třeba postavit tak, aby to většina závodníků projela. A to letos přesně trefili. Dobře odhadli kvalitu startovního pole a náročnost trati. Bylo to opravdu maso, ale dalo se to zvládnout,“ poznamenal příborský jezdec s tím, že na sólu jízdu by si s jiným kamionem nežli s Tatrou netroufl.

ÚSPĚŠNÉ TAŽENÍ PŘÍBORSKÉHO JEZDCETomáš Tomeček startoval na africké rallye již poosmé v řadě a vždy se radoval na stupních vítězů. S Vojtěchem Morávkem starším byl třikrát první a jednou druhý, s Ladislavem Lálou pak jednou druhý a dvakrát třetí. Letošní stříbrná příčka je dalším skvělým výsledkem pilota i celého Tatra týmu Promet/Czechoslovak Group Tomáše Tomečka. „Česká Tatra má tady za ta léta vynikající jméno, jak závodní, tak i naše sběrné kamiony balai. A snad mohu říci, že i my. Jsme normální lidé, které tohle baví a mají z toho radost,“ uzavřel spokojeně Tomáš Tomeček.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube