Frenštát pod Radhoštěm před možná více než deseti lety poprvé vyhlásil soutěž O nejlepší vařonku, která se konala právě v pátek před Martinským trhem a stala se tradicí.

„Účastnilo se tak od dvaceti do sedmadvaceti soutěžících. Někdy jich bylo snad i třicet," připomněl historii soutěže tajemník frenštátské radnice Petr Kubenka, jenž sedával v hodnotící komisi snad už od vzniku soutěže.

Letos v ní neusedne. Město se totiž rozhodlo soutěž zrušit. „Je to kvůli tomu, co se událo kolem alkoholu. Pokud bychom soutěž vyhlásili, převzali bychom automaticky zodpovědnost za její průběh. Vzhledem k tomu, že problémy s pančovaným alkoholem přetrvávají, rozhodli jsme se soutěž nepořádat," uvedl Marian Žárský, ředitel Městského kulturního centra ve Frenštátě pod Radhoštěm. Metylalkoholová kauza přinesla městu, jako organizátorovi Martinského trhu, jehož tradice přetrvává desetiletí, už tak nemalé potíže. „Ono to vypuklo v době, kdy my jsme tady řešili stánkaře a program. A v nemocnicích umírali lidé. Takže bylo to hodně složité a odrazilo se to i v datu konání Martinského trhu," vysvětlil Marian Žárský, proč je letošní trh až v sobotu 17. listopadu, když obvykle bývá nejbližší sobotu k datu 11. listopadu, kdy má Martin svátek.

Do vařonky patří režná

Soutěž bude asi mnoha lidem chybět. „V porotě byli také odborníci z místní střední školy společného stravování. Posuzovaly se chuť, barva, vůně, celková kvalita. Je pravda, že v posledních letech ta kvalita šla trochu dolů. Jako by některé vzorky byly ošizené," poznamenal bývalý porotce Petr Kubenka.

Vařonka je teplý sladký nápoj ochucený skořicí, hřebíčkem, citronem a dalšími ingrediencemi. Do slezské vařonky se pak přidává líh a med nebo vodka. „Tady se dělá valašská vařonka, která je hlavně z režné, ale dělává se i z rumu. Někdo do ní ještě do hrnku přidal kousek másla, aby se to zatáhlo, a neunikalo tak rychle teplo," doplnil Petr Kubenka.

V loňském roce porota hodnotila jedenadvacet soutěžních vařonek. Tu nejlepší podle porotců navařil místní Jiří Geryk.

Úplně bez vařonky ale její milovníci zřejmě nezůstanou. „Rozhodli jsme, že volný prodej vařonky bude zachovaný v pátek při Předmartinském odpoledni i v při sobotním Martinském trhu," uzavřel Marian Žárský.