Stánek nesoucí název Trdelník lze dnes běžně spatřit na různých hradních i jiných slavnostech na Novojičínsku docela často. Jedním z těch, kdo vyrábějí a prodávají tuto pochoutku je René Pustka z Frýdku-Místku.
„Původní název je kertéš koláč, v překladu to znamenalo točený koláč. Kdysi to přivezl na Slovensko jeden hrabě, který tam s sebou přivezl kuchaře, jenž to pekl. To bylo kolem sedmnáctého století,“ přiblížil historii trdelníku Pustka. Podle něj na Slovensku nevěděli, jak ve staroslovenštině přeložit slovo točený. „Ve staroslovenštině je trdlo takový dřevěný válec, na který se navíjela niť, od toho vzniklo slovo trdelník, protože to těsto se rovněž natáčí na takový dřevěný válec. Takže konečný výrobek je trdelník,“ pokračoval Pustka.
Na výrobu trdelníků používá speciální kynuté těsto, které namotá na dřevěný válec, obalí v cukru a dá ho ugrilovat. „Jakmile z cukru vznikne hustý karamel, obalí se to v příchuti, jako je kokos, skořice kakao, mák, ořech. Původní receptura maďarská je jen s cukrem, který se nadrobil z homole, a v tom se to obalilo,“ poznamenal Pustka a dodal, že na Slovensku se trdelníky kdysi pekly na válcích dlouhých až jeden metr, mastily se máslem a sypaly sekanými ořechy. „Peklo se to přímo s těmi ořechy,“ upozornil Pustka.
Výrobci trdelníků si jej ochucují, každý dle své libosti. „Nejlepší je to s klobáskou nebo třeba s uzeným, ale to se neprodává,“ pousmál se Pustka, jenž přiznává, že výrobu trdelníku okoukal u jiných a dnes ji bere jako oživení do prodejních stánků, které provozují. Ještě loni prý byli jediní výrobci na severní Moravě, později jim přibyla konkurence. „Zájem u lidí je ale velký. Trdelník je velmi oblíbený,“ uzavřel Pustka.