Pokles nezaměstnanosti eviduje ministerstvo práce a sociálních věcí v druhém prázdninovém měsíci v šedesáti okresech České republiky a Novojičínsko není výjimkou.

Aktuální míra nezaměstnanosti činí 8,73 procenta, což je pokles oproti červenci o necelé dvě desetiny. Práci tak v regionu hledá 6956 dosažitelných uchazečů, nově se během srpna do evidence úřadu práce nahlásilo více než osm set lidí. Pro ty však nepřicházejí dobré zprávy, neboť nabídka volných pracovních míst klesá. „K poslednímu dni měsíce srpna nabízeli zaměstnavatelé 481 pozic, jedna tak připadala na více než čtrnáct uchazečů,“ stojí v čerstvé zprávě úřadu práce. Když člověk nahlédne na portál novojičínského úřadu práce, zjistí, že momentálně je největší poptávka po obchodních zástupcích, manažerských pozicích a také například po seřizovačích obráběcích strojů. Na druhé straně se jen zřídka objevuje zájem o profese ve stavebnictví. Právě manažeři, společně s lékaři, programátory či personalisty, jsou nejlépe placenými zaměstnanci. V desítce nejlepších postů se v srpnu, v rámci celé země, objevila také dvě překvapení. „V první desítce nejlépe ohodnocených profesí nás v srpnu překvapily profese chemik a řezník,“ uvedl Petr Král, ředitel pracovního portálu Agentka.cz, a dodal: „Zřejmě to souvisí s dobrými výsledky potravinářského průmyslu a zahraničními zakázkami firem, které se specializují na chemické odvětví.“

Při pohledu do jednotlivých okresů zůstává situace stále stejná jako v předchozích měsících. Nejvyšší míra nezaměstnanosti panuje na Odersku (13,11 %) a Bílovecku (10,00 %), naopak nejnižší je v Novém Jičíně a okolí (8,16 %) a na Frenštátsku (8,24 %). Celorepublikový průměr za srpen vykazuje hodnotu 8,2 procenta. „K 31. srpnu 2011 evidoval Úřad práce České republiky na svých krajských pobočkách celkem 481 535 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 4049 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 poklesl o bezmála dvacet tisíc,“ podotkla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová s tím, že stagnace se očekává i v září.