Novojičínští kriminalisté z TOXI týmu na případu pracovali několik měsíců. Při domovních prohlídkách bytových i nebytových prostor zajistili dvě kompletní varny, příslušenství, chemikálie a léky sloužící k výrobě drogy a její distribuci.

„Komisař z oddělení obecné kriminality z Nového Jičína obvinil tři muže ve věku od 32 do 38 let ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ informovala policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Práce na některých silnicích na Novojičínsku - duben 2023.
Omezení provozu, uzavírky. Řidiči na Novojičínsku budou potřebovat trpělivost

Obvinění měli v době od prosince do svého zadržení jako organizovaná skupina s přesně rozdělenou rolí a úlohou vyrábět pervitin na dvou místech Novojičínska. Vyrobenou drogu dále distribuovali a část použili pro vlastní potřebu. Za gram drogy si účtovali kolem 600 Kč. Získané finanční prostředky použili pro svou potřebu.

„Samotná příprava drogy probíhala tak, že někteří měli obstarávat potřebné suroviny, hlavní organizátor, který více znal postup při výrobě drog, pak měl další dva instruovat ohledně výroby pervitinu,“ doplnila Pavla Jiroušková.

Nejstarší z obviněných je stíhán také za nedovolené ozbrojování, jelikož aniž by byl držitelem příslušného oprávnění, přechovával zbraně podléhající registraci, a to konkrétně opakovací brokovnici, samopal vz.58 a různé střelivo.

Z plakátu k akci.
Do Kopřivnice přijedou veteráni italských značek. Kdy a kde je můžete vidět

Hotovost přesahující 90 tisíc korun a tři vozidla v hodnotě přes půl milionu korun zajistili kriminalisté jako výnos z trestné činnosti. Trestní stíhání je vedeno vazebně a obviněným hrozí trest odnětí svobody až do výše deseti let.