Manažerka ošetřovatelské péče Nemocnice AGEL Nový Jičín Petra Czyžová potvrdila, že s vlnou veder, která s sebou přinesla tropické teploty, přibylo zdravotníkům práce.

„Naši zdravotníci v těchto dnech ošetří denně několik pacientů, jejichž zdravotní potíže způsobily vysoké teploty. U lehčích stavů pomůže ambulantní ošetření, většinou je však nutná krátkodobá hospitalizace. Ve většině případů jsou pacienty starší lidé, často s přidruženými interními nemocemi,“ uvedla Petra Czyžová.

 Zdenka Němečková Crkvenjaš, česká lékařka a politička, známá jako vedoucí týmu lékařů popálené Natálie Kudrikové při žhářském útoku ve Vítkově v roce 2009.
Šéfka popáleninového centra k zraněným z Bohumína: Operační léčba bude asi nutná

Tisková mluvčí skupiny AGEL Radka Miloševská doplnila, že lékaři doporučují, aby lidé kolem poledne omezili pobyt na slunci i aktivity vyžadující nadměrnou fyzickou zátěž. Zejména seniorům pak vzkazují, aby dodržovali pitný režim, a pokud je to možné, ven vůbec nevycházeli.

„Pokud je pohyb na slunci nezbytně nutný, pak je vhodné preferovat ranní a večerní hodiny, kdy je horko přece jenom o poznání snesitelnější,“ sdělila Radka Miloševská.

Autokemp v Mořkově je v klidném pěkném prostředí.
Stany, karavany i chatky... O kemp v Mořkově v podhůří Beskyd je zájem

Lékaři rovněž upozorňují na skutečnost, že lidé si stále neuvědomují, že alkohol a káva tělo nezavodňují ale naopak dehydratují.

„Mnozí lidé mají často tendenci hasit žízeň alkoholovými nápoji, avšak právě alkohol spolu s kávou tělo dehydratuje. Doporučuje se proto v takovýchto dnech vypít ke kávě alespoň jedna či dvě sklenice vody. Podle lékařů jsou nejvhodnějšími tekutinami k udržování pitného režimu čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy či čaj,“ uzavřela Radka Miloševská.