Nejdůležitější úkol v projektu, kterým bylo sehnat pro Svazek obcí Cyklostezka Nový Jičín Hostašovice potřebné miliony, je splněn. Z předpokládaných 32 milionů pokryje přidělená dotace 85 procent nákladů, tedy bezmála 26 milionů korun.

„Jsem rád, že se obce spojily a společně přeměňují území po bývalé železniční trati, kterou zničila povodeň v roce 2009, na drážní cyklostezku. Tento projekt byl navíc v žádostech o dotaci z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko nejúspěšnější," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

V létě kolo, v zimě běžky

Asfaltový povrch cyklostezky budou moci využívat in-linisté i cyklisté, v zimě bude navíc upravena pro běžkaře. Na trati bude pět krytých odpočívadel, v každé obci jedna, a informační tabule s mapou budou upozorňovat na turistické atraktivity dané lokality," uvedla Ivana Petruchová z odboru majetku, rozvoje a investic.

Síť cyklostezek se dařilo v posledních letech v okolních městech a regionech úspěšně rozšiřovat, ale Novojičínsko je od těchto vyhledávaných tras, a tedy i od případných turistů vyhledávajících aktivní dovolenou, odříznuto.

Otevření na podzim 2014

„Cyklostezka významně zlepší podmínky pro cykloturistiku na Novojičínsku, její výstavbou dojde k propojení téměř padesátikilometrového okruhu cyklostezek a cyklotras," doplnil Přemysl Kramoliš, předseda svazku obcí a místostarosta Nového Jičína, s tím, že po dokončení stavby by mohla být nová stezka zařazena do celostátní sítě drážních cyklostezek, které vznikají vlivem rušení železnic po celé republice.

Plánované otevření trasy, jež povede z Nového Jičína, přes místní část Bludovice a Hodslavice do Hostašovic, by se mohlo uskutečnit příští rok na podzim, avšak to v případě, že stavbaři nebudou muset řešit vážnější komplikace.

„Bude to super. Už aby to bylo. Na brusle vyrážíme s manželem a dětmi třeba na Olešnou nebo do Valmezu, ale člověk přeci jen musel nasednout do auta a neměl cyklostezku za barákem," neskrývala radost maminka Romana z Nového Jičína. A obdobné kladné reakce je možné sledovat i na sociálních sítích. Novojičíňáci se zkrátka na svou první pořádnou cyklostezku ve svém blízkém okolí těší.