Návštěvníci Nového Jičína a milovníci historie nyní snáz najdou Laudonův dům, tedy místo, kde v roce 1790 slavný vojevůdce zemřel. Ve městě bylo totiž nově instalováno jednadvacet informačních cedulí, které zájemce z řad turistů ke slavnému domu dovedou.

„Orientační znamení jsou ve dvou jazykových mutacích, v češtině a angličtině. Jsou viditelná hned při vjezdu do Nového Jičína od Valašského Meziříčí, Šenova, Olomouce či Frýdku-Místku a dalších sedmnáct ukazatelů je v ulicích města," řekla k novince Radka Bobková, vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín. Na cedulích je kromě vyobrazení Laudonova domu také logo informačního a návštěvnického centra, jež sídlí v budově na Masarykově náměstí číslo 45.

A nač se mohou lidé mířící do novojičínského návštěvnického centra ještě těšit? Nachází se tam třeba stálá expozice věnovaná technologickému procesu výroby klobouků. Návštěvníci se mohou projít i ateliérem či zkoušírnou klobouků.

V centru se také pravidelně konají veřejné workshopy s ukázkou tvarování a zdobení minikloboučků.

Další novinky budou následovat

„V letošním roce zde bude otevřena i expozice generála Laudona. Bude obsahovat sbírku jeho vojenských plánů, map a atlasů, knihovnu a také obrazy a grafiky z majetku rodiny Laudonů. Prostory budou upraveny tak, aby každá místnost připomínala jednu životní etapu maršála," dodává k další novince, kterou město připravuje, Marie Machková, tisková mluvčí Nového Jičína.

Výroba nových cedulí přišla celkem na sedmdesát tisíc korun, z toho 49 tisíc bylo uhrazeno z dotace Moravskoslezského kraje, konkrétně z programu na podporu turistických oblastí.