Celkem 254,4 milionu korun z Regionálního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko činí dotace na výstavbu a modernizaci stávajících ubytovacích zařízení pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji. „O tuto dotaci se rozdělí dvanáct úspěšných žadatelů,“ poznamenal Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko.

"Za rozhodnutím stojí snaha Regionální rady přispět ke zvýšení standardu ubytovacích zařízení v Moravskoslezsku a zlepšit úroveň poskytování služeb v oblasti cestovního ruchu," komentoval výsledky třetího kola příjmu projektů zaměřených na cestovní ruch Jiří Vzientek, člen Výboru Regionální rady Moravskoslezsko a náměstek hejtmana kraje. Zároveň dodal, že realizací projektů dojde v jednotlivých ubytovacích zařízeních k vytvoření 493 nových nebo zrekonstruovaných lůžek. Projekty podle něj rovněž přispějí ke zvýšení zaměstnanosti o 96 pracovních míst.

Jediným nepodnikatelským subjektem ze zmíněného tuctu úspěšných žadatelů je obec Bartošovice, která dotaci použije na modernizaci ubytování v tamním zámku. „Chceme rekonstruovat prostory ve druhém patře, které slouží jako turistická ubytovna. Má to mít návaznost na úpravy sálu, výčepu a prostor v prvním patře“ sdělila starostka Bartošovic Kateřina Křenková. Jednou z hlavních úprav, která přinese zkvalitnění ubytovacích služeb, bude vybudování sociálního zařízení v každé ubytovací místnosti. Doposud bylo jedno společné na chodbě. Bartošovice mají získat zhruba 2,8 milionu korun, což činí 40 procent nákladů.

Druhým úspěšným žadatelem, který získal peníze pro objekt na Novojičínsku je společnost Velkoobchod elektro, která vlastní hotel Radhošť na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kdysi dosti proslulý hotel tak může navázat na bývalou slávu. Pomoci by mu k tomu měla dotace ve výši téměř 25,3 milionu korun, což je necelých 59 procent celkových nákladů.

„Celkem se o dotace na ubytovací zařízení ucházelo padesát uchazečů. Devět z nich neprošlo ještě před samotným hodnocením, zbývající projekty, až na oněch dvanáct, nezískaly potřebný počet bodů,“ doplnil Vzientek.