Mezinárodní kampaň, nesoucí pro letošní rok téma „Chytrá a udržitelná mobilita investice pro Evropu" a s heslem „Chytrá a čistá mobilita. Silná ekonomika", odstartovala v Kopřivnici již v pondělí veřejným projednáním nově zpracovaného cyklogenerelu.

Cyklističtí nadšenci a další zájemci se tak mohli dozvědět bližší informace o plánovaných úpravách či doplnění stávajících cyklostezek a cyklotras v Kopřivnici a jejích místních částech.

V rámci Evropského týdne mobility, který se oficiálně uskuteční od pátku 16. do čtvrtku 22. září a jehož snahou je ovlivnit městskou dopravu, a tím zlepšit zdraví a kvalitu života občanů ve městech, bude v Kopřivnici volně pokračovat dalšími sportovními aktivitami pro děti i dospělé.

„Hlavním cílem akcí je vyvolat změny v chování, a učinit tak pokrok směrem k vytvoření udržitelnější dopravní strategie pro Evropu," vysvětlila Marta Marková z odboru rozvoje města, s tím, že sedmidenní kampaň má rovněž upozornit na nárůst individuální automobilové dopravy ve městech.

Další akcí, kterou pořadatelé naplánovali, je Minizátopek, tradiční závod dětí z mateřských škol ve štafetovém běhu. Malí závodníci se na startovní čáru na hřišti Základní školy Emila Zátopka postaví už dnes od 9 hodin, zítřejší dopoledne bude naopak patřit starším žákům, jež změří své síly v desetičlenných družstvech rovněž ve štafetovém běhu.

FARMÁŘSKÝ TRH

Páteční program v centru města doplní také oblíbený farmářský trh. „Kromě tradiční nabídky se mohou návštěvníci zúčastnit doprovodného programu, ve kterém vystoupí lektor správné techniky a metodiky nordic walkingu," nastínila mluvčí města Jana Hromočuková.

V sobotu 17. září se bude v Kopřivnici vzpomínat na nejslavnějšího tamního rodáka, slavného atleta a nejlepšího olympionika 20. století, Emila Zátopka, a to ne jinak, nežli pohybem. Již po patnácté tam odstartuje Běh rodným krajem Emila Zátopka, který doplní také běh dětí Kopřivnicí a lidový běh.

O několik dní později, konkrétně ve středu 21. září, podpoří osvětové kampaně také pracovníci městského úřadu, jež do svých kanceláří pro tentokrát nepojedou svými vozy, ale přijdou pěšky, nebo se do práce dopraví jiným dopravním prostředkem. Nabitý letošní program ukončí ve stejný den koloběžkové závody, které proběhnou od 16 hodin na dopravním hřišti u mateřinky Ignáce Šustaly.

V NOVÉM JIČÍNĚ SE POJEDE NA KOLECH

Do Evropského týdne mobility se letos zapojí také Zdravé město Nový Jičín, jež u této příležitosti pořádá zítra Kloboukovou jízdu. Sraz všech milovníků cyklojízd bude v 16 hodin na Masarykově náměstí a odtud se cyklisté vydají na desetikilometrovou cyklostezku Koleje.

„V cíli je pro každého účastníka za odměnu připraven poukaz na volný víkendový vstup do expozice klobouků v Návštěvnickém centru v Novém Jičíně," uvedli pořadatelé novojičínské projížďky.