Právě, když si ji prohlížím, prochází kolem jedna z obyvatelek domu. „To má náš pak soused… Ale už se to bude řešit. Patří to tomu pánovi, který bydlí naproti v baráku. Všechno stahuje domů, teď to dává sem – bordel jak v tanku. Padá mu to z toho, když zafouká vítr, lítá to tady ke kontejnerům. Kdysi to tady natáčela i televize, ale nikdo s tím nic nedělá,“ říká žena.

O problému proběhla živá diskuze také na sociálních sítích. Někteří lidé tam uváděli, že vršení předmětů na pozemku u domu trvá už dvacet let, někdo psal dokonce o čtyřiceti. Je zřejmé, že podobně, jako v okolí domu, to vypadá i uvnitř. Za okny jde totiž vidět další hromady předmětů.

Ilustrační foto. Protikoronavirová opatření a boj s virem v MS kraj.
Ostrava a Opava "září" na koronavirové mapě Česka. Jak je na tom Novojičínsko

„Když jsem chodila do školky, zhruba před 27 lety, uvnitř ve spodní místnosti byly krabice až po strop, takže dnes tam určitě není k hnutí,“ uvádí jedna pisatelka.

Z diskuze je zřejmé, že „skladiště“ už dvakrát hořelo, vždy oheň zlikvidovali včas hasiči. Podle názoru více pisatelů může za shromažďování věcí nemoc majitele.

„Párkrát jsem se ho ptal, co a jak. Městu platil pokutu 10 tisíc a je v klidu. To samé, jako to jeho auto Alfa Romeo. On platí vše!!! Stačí otočit sběrné suroviny za den cca dvanáctkrát na dvoukoláku a je cajk… Více třeba napíšu později. Mějte pochopení pro staré nemocné lidi. Může se stát, že to začne někdo dělat ve vaší rodině. Nikdy nevíte co se stane,“ píše další z účastníků diskuze.

Ve chvíli, kdy fotím „skládku“ na pozemku u domu, přitočí se ke mně muž, který je se situaci dobře obeznámen a majitele zná. Vyvrací, že by se s touto záležitostí nic nedělalo.

Do kulturního domu v Kopřivnici zatéká natolik, že město musí situaci urychleně řešit. Říjen 2021.
Staré a cenné Tatry v muzeu v Kopřivnici v ohrožení. Do objektu nejen zatéká

„On už zaplatil tolik peněz na pokutách. Je to ale soukromý majetek. Má skoro osmdesát roků, s ním nikdo nehne. Když jsem se ho ptal, na co to má, třeba kočárek, neodpověděl. Je to prostě jeho. Oni mu dají pokutu, on s nimi domluví splátkový kalendář jako důchodce a jede se dál,“ vypráví muž a dodává, že se snad blýská na lepší časy.

„Teď už prý to snad někdo kupuje, tak by to tady mohlo skončit. Ten, kdo to koupí, by pak měl nejlepší dovézt hon s nakladačem,“ přemýšlí nahlas muž a najednou se na mě otočí a tichým naléhavým hlasem říká: „Schovejte ten foťák, nebo vás napadne! On umí být sprostý.“

Uposlechnu jeho rady, schovávám fotoaparát a odcházím. Vím, že podobný případ kdysi měli například v Tiché. Řešení také neznali. Hromady odpadků, novin a dalších věcí byly na soukromém pozemku.