Nový dřevěný kříž, vytvořený mladým řezbářem Janem Kroupou, se na tradiční místo u bludovické kaple vrátil po čtrnácti měsících. Jde o následníka toho původního, který zde stál od roku 1866. „Je to symbol naděje a také důkaz, že se lidé v Bludovicích, i jinde v povodní postižených místech, osudu nepoddali,“ řekl při posvěcení novojičínský farář Alois Peroutka.

Velkou ránu utrpěl starý kamenný kříž již v roce 2001, kdy do něho narazil automobil. Avšak dočkal se restaurování a byl zdejším věřícím na blízku i v následujících letech. Až řádění jindy poklidné říčky Zrzávky loni na konci června se mu stalo nakonec osudným. „Jenže Gabriela Žitníková z místního občanského sdružení Bludička se se zánikem bludovické památky nesmířila a v jezdeckém klubu Bludička uspořádala sbírku,“ připomněl počátky nového kříže Josef Gabzdyl, mluvčí novojičínské radnice. „Sbírka vynesla přes tři tisíce korun a začali se hlásit další lidé a sdružení, kteří chtěli pomoci. Bylo to hodně povzbuzující,“ rozvedla Žitníková. Na nový kříž přispěli například členové Klubu rodáků a přátel Nového Jičína, město i jednotlivci. „Vybírali jsme do klobouku, a získali tak několik tisícovek. Pravidelně se účastníme akcí v Bludovicích a přišlo nám samozřejmé, že alespoň trochu pomůžeme,“ uvedl František Holub, předseda klubu vojenské historie Harrach č. 7, další organizace, jež poskytla finance na nový duchovní symbol. Jak už sobotní akce dokazuje, nakonec se potřebných čtyřicet tisíc korun sehnat podařilo.

V bludovické kapli se ještě před svěcením kříže konala také mše svatá, a to vůbec poprvé od povodně. „Mše i návrat kříže symbolizují návrat k normálním poměrům. Povodeň byla strašná a snad nás už nikdy nic podobného nepostihne. Jsem ráda, že lidská solidarita a pomoc stále existují,“ dodala Gabriela Žitníková.