V úvodu připomněl tajemník novojičínské jednoty ČSOL Alois Petroš, že obec Šenov u Nového Jičína obdržela jako jediná v České republice stuhu ČSOL a byla hlavním sponzorem slavnostního shromáždění.

Po vystoupení dětí a učitelů z šenovské základní školy následovaly projevy. Hned v prvním připomněl Rostislav Stehlík, předseda novojičínské jednoty ČSOL, že v průběhu II. světové války zemřelo více než 50 milionů lidí, historik Jan Číp z Muzea Novojičínska poté přiblížil osvobozovací boje na Novojičínsku.

Vyvrcholení nastalo po projevu Andreje Jevgenjeviče Šaraškina, když osmi přítomným členům odboje a válečným veteránům předal válečné medaile Ruské federace. „Veteráni jsou největšími vlastenci, protože pro ně vlast nebyla jen slovo, pro ně to byl boj. V té době to byli mladí lidé a byli připraveni na smrt pro náš život," řekl Andrej Jevgenjevič Šaraškin a upřesnil, že předali válečným veteránům v České republice 276 válečných medailí Ruské federace „Jedná se o stejné medaile, jaké předáváme ruským veteránům," poznamenal ruský konzul.

Závěr hlavní části akce patřil křtu rozšířeného vydání almanachu, obsahujícího údaje o lidech, kteří bojovali za II. světové války na Novojičínsku, od kopřivnického autora Václava Langra.