Až půl kilogramu svalů může ztratit během pouhých čtyřiadvaceti hodin onkologický pacient, který se dostane do kritického stavu. Zákeřné onemocnění a jeho léčba lidský organismus oslabují, nemocní lidé tak často přestávají přijímat dostatek potravy. Nový Jičín je sspolu s Brnem jediným místem na Moravě, kde nemocnice poskytují komplexní služby v oblasti výživy. Ty musí využívat stále více lidí.

„Podvýživa v současné chvíli postihuje dvě třetiny onkologických pacientů, z nichž značná část nemůže dokonce přijímat stravu běžným způsobem. A tak jsou tito pacienti odkázáni na umělou výživu," vysvětluje Radka Miloševská, mluvčí Nemocnice Nový Jičín.

„Více než polovina klientů nutriční ambulance využívat dokonce podporu výživy formou roztoků určených k popíjení, k aplikaci do žaludku či střeva," dodává.

Komplexní služby v oblasti výživy nejsou v nemocnici samozřejmostí. „Srovnatelně širokou a kvalitní nabídku služeb najdou lidé nejblíže v Brně či Hradci Králové. Mezi pacienty ze severní Moravy jsme tak jednoznačně nejvyhledávanějším zařízením," říká Kamil Bezděk, lékař nutriční ambulance Nemocnice Nový Jičín.

V minulém roce bylo v péči nutriční ambulance Nemocnice Nový Jičín celkem 1217 pacientů, z nichž přesně 700 využívalo podporu výživy formou roztoků určených k popíjení, aplikaci do žaludku či střeva a 26 pacientů bylo odkázáno na nitrožilní podání umělé výživy. Počet pacientů přitom stále stoupá, byť to není ve společnosti na první pohled vidět.

„Pacientům nabízíme všechny možnosti nutriční péče v domácím prostředí, ať už jde o enterální výživu podávanou ústy nebo do žaludku či střeva, nebo parenterální výživu podávanou nitrožilně, tedy do cévního systému," vysvětluje Kamil Bezděk s tím, že umělá výživa bývá nejčastěji podávána pacientům se vzniklým nedostatkem základních živin, tedy cukrů, tuků či bílkovin, nebo specifickým deficitem mikronutrientů jako jsou vitamíny, minerály či stopové prvky, a to v podobě roztoků dodávaných do těla.

PĚTINOVÝ NÁRŮST

Zhruba polovinu pacientů tvoří onkologičtí nemocní, a to zejména v období kolem operace, radioterapie a chemoterapie. „Dále jsou to nemocní s postižením zažívacího traktu, neurologičtí pacienti s poruchami polykání, zejména po mozkových příhodách či po úrazovém postižení mozku, nebo geriatričtí pacienti, tedy staří lidé s přidruženým onemocněním," doplňuje mluvčí nemocnice.

Umělou výživu každým rokem potřebuje stále více lidí, ale veřejnost tento narůst ale nijak nezaregistruje. „Od vzniku naší nutriční ambulance v roce 2008 evidujeme každoročně nárůst počtu pacientů, a to v průměru o dvacet procent ročně. Ve společnosti tento nárůst ale lidé příliš nevnímají, protože odkázanost na umělou výživu u člověka na první pohled nepoznáte," vysvětluje nutriční lékař. Podvyživený pacient má však výrazně sníženou svalovou hmotu, neboť v kritickém stavu může ztratit během jediného dne až půl kilogramu svalů.

Nemocnice Nový Jičín je jedním z mála pracovišť akreditovaných v oboru klinická výživa a intenzivní metabolická péče v Česku, které zajišťuje nejen školení nutričních terapeutek i lékařů před atestací, ale také poskytuje špičkovou péči všem pacientům s obtížemi v oblasti výživy.