VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Únorový Restaurant Day provoněl Studénku

/FOTOGALERIE/ Po úspěšné listopadové premiéře se do Studénky opět sjeli milovníci dobrého jídla a pití. V prostorách historického bunkru Kryt se konal zimní díl oblíbené kulinářské akce Restaurant Day.

23.2.2016
SDÍLEJ:

Druhý ročník kulinářské akce Restaurant Day nabídl návštěvníkům Krytu sladké raw chuťovky, indickou polévku, mrkvovou pomazánku i několik druhů vín.Foto: DENÍK / Ivana Reková

„Už mám dnes úplně vyprodáno," hlásila specialistka na raw food stravu Eva Peršinová asi hodinu po zahájení akce. „Příště tedy musíme přijít dříve," reagovali na její slova později příchozí návštěvníci, kteří poté zakotvili u vedlejšího stánku s jinými pochutinami.

Únorový Restaurant Day přilákal v neděli 21. února do studéneckého Krytu na pět desítek příznivců netradičních pokrmů. Do své provizorní restaurace zvalo celkem pět amatérských kuchařů nejen ze Studénky, ale také z Bílovce či dokonce Ostravy.

Přeplněné stoly nabízely nejrůznější dobroty všech chutí i barev. Návštěvníci mohli ochutnat raw food dezerty, indickou rajčatovo-kokosovou polévku či několik druhů vín místního vinaře Jakuba Sikory. Stejně jako v případě prvního ročníku šly na odbyt nejvíce raw food zákusky Evy Peršinové.

K ochutnání vybízely bezlepkové raw lanýže, ovocné řezy, dortíky, pralinky i kokosové pusinky třech barev. Tradiční bílé kokosky totiž doplnily netradiční žluté s kurkumou nebo nazelenalé s chlorelou. Po téměř hodině už neměla specialistka na raw food stravu co prodávat.

„Dneska se to vyprodalo ještě rychleji než posledně. Příště si musím připravit více výrobků," řekla s úsměvem Eva Peršinová a následně dodala, že některé zákusky zmizely během pěti minut.

Jiný restauratér opodál nabízel lahodně vypadající a voňavou indickou polévku, domácí slunečnicový chléb či tradiční humus. Velká skupina lidí se shlukla také u protějšího stánku, který lákal na gazpacho nebo falafel. Za tři koruny mohli příchozí návštěvníci okusit také mrkvovou pomazánku na cereální placičce.

Dobré jídlo od pradávna doprovází také dobré pití. O tuto stránku se postaral studénecký vinař Jakub Sikora s širokou nabídkou vín vlastní výroby. „Koupil jsem si hned tři láhve," poznamenal spokojený návštěvník ze Studénky. Před druhou hodinou odpolední se lidé přesunuli před Kryt, kde proběhla ukázka sabráže, tedy neobvyklého otevírání láhve šampaňského šavlí.

Tato setkávání, která se konají čtyřikrát do roka, ukazují, že o dobré jídlo a pití je mezi lidmi všech věkových kategorií stále větší zájem. To potvrdili svými pozitivními ohlasy také samotní návštěvníci.

„Ze sladkého mi nejvíce chutnaly čokoládové pralinky, indická polévka byla také výborná," pochvaloval si Jakub Hanzlík, jeden z návštěvníků nedělní akce Restaurant Day na Krytu. „Skvělá akce, příště přijedeme znovu," hlásila tabule postřehů u hlavního vstupu.

Spokojení byli nejen návštěvníci, ale také pořadatelé setkání. „Myslím, že i náš teprve druhý Restaurant Day dopadl skvěle, a to i přesto, že dva naši restauratéři onemocněli," zhodnotil nedělní akci její spolupořadatel Lukáš Zavadil s tím, že největší zájem zaznamenal také o raw zákusky, karobové muffiny a víno Jakuba Sikory.

Ivana Reková

Autor: Redakce

23.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lumír Kaválek dne 13. prosince skončil ve funkci ředitele Regionálního muzea v Kopřivnici o.p.s.

Správní rada odvolala ředitele Regionálního muzea v Kopřivnici

ZŠ svaté Zdislavy, Kopřivnice

Představujeme prvňáčky ZŠ svaté Zdislavy, Kopřivnice

Nově vybudované a upravené přechody zvýší bezpečnost v obci

Viditelnou změnou prošel úsek silnice I/57 v Kuníně. Vzniklo několik nových přechodů pro chodce, které vyhovují platným normám, jsou nasvíceny a hlavně jsou bezpečnější.

Strážníci poučí chodce

Preventivní akci zaměřenou na chodce s názvem „Akce viditelnost“ připravuje Městská policie Frenštát pod Radhoštěm.

Vítr ničil na Novojičínsku střechy a lámal stromy

Přes sedmdesát výjezdů zaznamenali od nedělního podvečera do dnešního rána hasiči na Novojičínsku. Nejčastěji likvidovali popadané stromy, naštěstí se všechny případy obešly bez zranění.

MHD v Novém Jičíně prošla radikální změnou

Od neděle brázdí ulice Nového Jičína tři nové elektrobusy pod vlajkou společnosti Arriva Morava. Cestující čeká řada novinek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT