VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uši získaly známku Regionální potravina

Štramberk – Ladislav Hezký, vyhlášený pekař štramberských uší sbírá jeden úspěch za druhým. Nejen že vítězí v soutěžích o nejlepší medovou pochoutku, ale právě jeho uši získaly známku Regionální potravina.

28.11.2010
SDÍLEJ:

Výroba Štramberských uší. Ilustrační foto.Foto: Deník/Jana Hromoučková

Když se ve Štramberku a jeho okolí řekne slovo uši, každému se vybaví sladká, po medu a perníku vonící, pochoutka, která k tomuto městu neodmyslitelně patří. Poslední dobou se mnoha lidem vybaví ještě konkrétní jméno – Ladislav Hezký. Právě ten se totiž stal vyhlášeným pekařem této sladkosti.

Ladislav Hezký se k pečení uší dostal díky své mamince. „Když se naši rodiče přestěhovali do Štramberka, maminka začala s místníma tetkama s pečením uší. Asi ji to tehdy vzalo trošku víc než ostatní a uši začala péct nejen na místní pouť, ale nás děti jimi začala pravidelně krmit,“ zavzpomínal Hezký. Paní Hezká dlouho nezůstala jen u domácího pečení této medové pochoutky. „Poté, co maminku oslovil jeden z místních, začala uši péct i na takzvané štramberské divadelní úterky,“ řekl Hezký. A právě tady se k pečení dostal i on. Mamince totiž coby osmiletý kluk začal pomáhat.

Přestože výroba uší Hezkého chytla, pekařem či kuchařem se nestal. „Vyučil jsem se ve strojírenství, takže co se týká nějaké odbornosti v pečení, tak tu nemám,“ potvrdil Hezký s tím, že ani tato skutečnost však jeho „kariéře pekaře“ nezabránila. „Protože mě to fascinovalo jednak jakousi tradicí a jednak tím, že je to sladké, pro které bych, jak se říká, zabil, hned po vojně jsem si vyřídil potřebná povolení a od té doby peču,“ smál se Hezký. Přestože výrobě štramberské pochoutky věnuje několik hodin denně, jak sám říká, jenom uši jej neživí. „Je to pro mě spíš takový přivýdělek, zachování tradice,“ potvrdil pekař. Na rozdíl od ostatních pekařů si však Hezký zvolil těžší způsob výroby. Zatímco ostatní výrobci pečou uši lité, Ladislav zůstal u tradičního způsobu, kdy se těsto vyvaluje. „Uši od Hezounů“ jsou tak ušima válenýma.

Hezký se stal jedním z nejlepších štramberských výrobců tradiční sladkosti. Svědčí o tom jeho úspěchy v nejrůznějších soutěžích. Jeho jméno se pravidelně objevuje na vítězných pozicích soutěže o nejlepší štramberské ucho, již každoročně vyhlašuje město Štramberk. Hezký se díky výrobě uší dostal také do české knihy rekordů. „V té je momentálně zapsané takzvané veleucho z loňského roku, které mělo průměr sto sedmdesát dva centimetrů a upekli jsme jej přímo na náměstí,“ informoval Hezký. Rekordem však úspěchy pekaře nekončí. Nedávno totiž právě jeho uši získaly prestižní známku Regionální potravina. Touto známkou jsou označeny výrobky vyrobené v příslušném regionu, jež jsou vytvořeny zejména z tuzemských surovin a vykazují nezaměnitelné regionální charakteristiky.

Autor: Jana Hromočuková

28.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč

Obsluha zařízení na zpracování kovů Obsluha ohraňovacího lisu - lisaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:29.6.2018.A:20.7.2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice. Náplň práce: Příprava výkresů pro ohyb, příprava nástrojů pro ohyb dle výkresové dokumentace, manipulace s materiálem u ohraňovacího lisu, kontrola ohybu tvarových výpalků dle výkresové dokumentace. Požadujeme: Vyučení ve strojírenském oboru (i bez maturity), platný průkaz jeřábník, vazač, orientace v technických výkresech, samostatnost, pečlivost, schopnost přesné práce, fyzická zdatnost. V případě dobré pracovní morálky a kvalitně odváděné práce možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou a zvýšení mzdy. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, měsíční a čtvrtletní odměny, zvýhodněné hlasové a datové tarify pro mobilní telefony, odměna za inovaci či úsporu nákladů, od 1. 1. 2019 penzijní připojištění. Telefonický kontakt od 7:00 do 15:00 hodin. Osobní kontakt na výše uvedené adrese od 7:00 do 15:00 hodin.. Pracoviště: Lucco a.s., 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Lucie Žáková, +420 556 455 140.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 29.9.2017. a: 20.7.2018, Nástup možný ihned., Vyučen v oboru gastronomie, případně bez vyučení s praxi, Info.: na tel.: 773 838 113, od 8 -17 hod., e-mail: bempo@bempo.cz. Pracoviště: Bempo-s, spol. s r.o. - pracoviště vlčovice, 742 21 Kopřivnice. Informace: Lubomír Polášek, +420 773 838 113.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů Zámečníci - pilař, vrtař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:29.6.2018.A:20.7.2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice.Požadavky: Vyučení ve strojírenském oboru (i bez maturity), platný průkaz jeřábník, vazač, orientace v technických výkresech, samostatnost, pečlivost, schopnost přesné práce, fyzická zdatnost. Náplň práce: Vrtání, vystružování otvorů a řezání závitů dle výrobní dokumentace, kontrola geometrie opracování, broušení úhlovou bruskou. V případě dobré pracovní morálky a kvalitně odváděné práci možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, měsíční a čtvrtletní odměny, zvýhodněné hlasové a datové tarify pro mobilní telefony, odměna za inovaci či úsporu nákladů, od 1. 1. 2019 penzijní připojištění. Telefonický kontakt od 7:00 do 15:00. Osobní kontakt na výše uvedené adrese od 7:00 do 15:00 hodin.. Pracoviště: Lucco a.s., 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Lucie Žáková, +420 556 455 140.

Výroba - Výroba Brusič nástrojů a kovů 21 000 Kč

Brusiči nástrojů a kovů Brusiči finálních výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Z:31.5.2018.A:20..2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice. Požadavky: Platný průkaz jeřábník - vazač, samostatnost, pečlivost, schopnost přesné práce, fyzická zdatnost.Praxe nebo vyučení ve strojírenském oboru výhodou, ne podmínkou. Náplň práce: Finalizace svařenců, broušení pohledových ploch, drobné opravy svarů, srážení hran. V případě dobré pracovní morálky a kvalitně odváděné práci možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, měsíční a čtvrtletní odměny, zvýhodněné hlasové a datové tarify pro mobilní telefony, odměna za inovaci či úsporu nákladů, od 1. 1. 2019 penzijní připojištění Telefonický kontakt od 7:00 do 15:00 hodin. Osobní kontakt na výše uvedené adrese od 7:00 do 15:00 hodin.. Pracoviště: Lucco a.s., 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Lucie Žáková, +420 556 455 140.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Město navštíví krajané

Ilustrační foto

Horko láká ke koupání po celý týden

OBRAZEM: Bazaly jsou fuč. Ostrava přišla o svou dominantu

FOTOGALERIE/ Legendární ostravský fotbalový stadion, kde Baník Ostrava vybojoval čtyři mistrovské tituly, mizí před očima. Hlavní tribuna, kde měl klub i svou síň slávy a zázemí, zmizela za puhých sedm dnů. Zbývá jen několik dní a zůstanou po něm již jen vzpomínky.

Poslední horníci v Ostravě: nerazí, netěží, čerpají vodu!

FOTOGALERIE/ Ve městě doslova vystavěném na dobývání černého uhlí dnes funguje jediná ve smyslu báňských předpisů činná šachta, kde fárají chlapi za prací.

Na Spálovské hody přijeli Spálovští

Hodně veselo bylo v sobotu 21. července odpoledne v první den Spálovských hodů. Spálovští totiž na ně pozvali zástupce ze Spálova, místní části Semil, kterých přijel celý autobus, což je zhruba polovina této místní části, která má 95 obyvatel.

Nebezpečný přejezd ve Studénce: nahradí ho nový podjezd

Mimoúrovňové křížení, kdy silnice povede pod železniční tratí, má nahradit stávající nechvalně známý železniční přejezd ve Studénce nedaleko místního vlakového nádraží.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT