Tisková mluvčí města Iva Vašendová sdělila, že město, jakožto vítěz Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v Moravskoslezském kraji, se dostalo do užšího finále soutěže o titul Historické město 2018. „Součástí obou ocenění je finanční příspěvek v celkové výši 200 tisíc korun, který je určen na obnovu památek v městské památkové zóně,“ poznamenala Iva Vašendová.

Místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička po poděkování všem, kteří se na úspěchu podíleli, vyjádřit naději, že na zachování kulturního dědictví a rozvoji města budou pracovat i nadále. „Město do soutěže přihlásilo svou městskou památkovou zónu s tím, že v loňském roce úspěšně dokončilo obnovu fasády budovy radnice a navíc dlouhodobě podporuje obnovu domů a památek v této zóně,“ doplnil Pavel Mička.

Jiří Skála z odboru investic a rozvoje Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm připomněl, že Městská památková zóna Frenštát pod Radhoštěm byla vyhlášena v roce 2003. „Za tu dobu byla z Programu regenerace, který vyhlašuje Ministerstvo kultury, obnovena v historické budově radnice obřadní síň, vyměněna všechna okna, dveře a v posledních letech i fasáda. Také se obnovovaly měšťanské domy na náměstí, kde přispívalo město financemi ze svého rozpočtu,“ řekl Jiří Skála.

Městská památková zóna se rozkládá na ploše 7,5 ha a nachází se v ní 22 kulturních památek včetně čtyř soch. V letech 2005 – 2018 město vynaložilo na obnovu městské památkové zóny více jak 27,4 milionů korun. Z toho 9,47 mil. korun získalo v rámci dotačního titulu Programu regenerace Ministerstva kultury ČR. Loni se s pomocí dotace z ministerstva podařilo dokončit obnovu fasády historické budovy radnice, provést udržovací práce včetně obnovy čelní fasády domu č. p. 30 a obnovu střechy na domě č. p. 34. Za podpory Moravskoslezského kraje byla obnovena i zvonička na Kopané. Podpora Ministerstva kultury v roce 2018 činila 1 615 000 Kč, přičemž celkové náklady na obnovu dosáhly více než 4,5 milionu korun.

Ilustrační foto.
Komentář Ivana Pavelka: Nenahánějte medvěda!