Dva komplikované zásahy se odehrály v oblasti Malenovic v Beskydech. V dopoledních hodinách došlo k pádu turistky při sestupu z Lysé hory, na zledovatělém chodníku pod Ivančenou. Vzhledem k obtížně přístupnému terénu u ženy se zraněnou dolní končetinou zasahovali nejen horští záchranáři, ale také vrtulník.

Pomocí palubního jeřábu byl k pacientce spuštěn lékař; po základním ošetření byla z místa vyzvednuta a letecky přepravena do ostravské Fakultní nemocnice.

Pracovnice karvinské pobočky ČČK Jarmila Bulejková u zdravotnického materiálu, který první den sbírky pro Ukrajinu přinesli lidé i lékaři.
Do pomoci Ukrajině se zapojilo celé Karvinsko. Co a kam nosit?

Do téhož zdravotnického zařízení musela být o několik hodin později transportována také třináctiletá dívka, která utrpěla bolestivý úraz dolní končetiny při lyžování.

„I v tomto případě musel být k jejímu ošetření vysazen na místo lékař letecké záchranné služby. Po prvotních opatřeních v rámci odborné péče a podání léků tlumících bolest byla pacientka svezena na saních horské služby k sanitnímu vozidlu pod sjezdovkou. Zde jí byla poskytnuta kompletní přednemocniční neodkladná péče, poté si ji převzali na palubu stroje letečtí záchranáři,“ informoval mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

První ukrajinští běženci přespali z neděle na pondělí 28. února 2022 ve frenštátském autokempu. Ráno je auta s řidiči odvezla za příbuznými a známými v Čechách.
Ukrajině pomáhá i Novojičínsko. Neslyšící běženci potřebují dvě tlumočnice

Několik posádek rychlé zdravotnické pomoci opakovaně zasahovalo i ve ski areálech v Karlově a na Ovčárně v Jeseníkách. Postupně během dne ošetřily a do spádových zdravotnických zařízení přepravily celkem osm pacientů.

„Až na dvě ženy středního věku byli všichni pacienti ve věku dvanácti až osmnácti let. Nejčastějšími byla poranění končetin nebo zad při lyžování, v jednom případě došlo ke zranění při pádu v lyžárně,“ doplnil Humpl.

Ať žijí jarní prázdniny…