Bod s pořadovým číslem patnáct vyvolal u oderských zastupitelů několikaminutovou debatu.

Toulavé kočky

„Máme tady prosbu od paní Milady Hanzlíkové a dalších 28 podepsaných občanů, která byla adresována radě města a zastupitelům. Rada města tuto prosbu vzala na vědomí, zastupitelstvu ji také předkládáme na vědomí s tím, že je tady trošku obšírnější důvodová zpráva," představila bod Noemi Kulíková, vedoucí odboru životního prostředí.

V Odrách, tak jako v téměř každém městě, žije populace toulavých koček. Každé město však otázku, kam s toulavými kočkami, řeší jinak.

„My jako odbor s paní Hanzlíkovou spolupracujeme a ve chvíli, kdy máme vytipovány nějaké toulavé kočky, se staráme o jejich kastraci. Nebývá toho moc, tak dvě do roka," upřesnila oderský postup Noemi Kulíková a pokračovala: „Provozovat útulek bychom nezvládli. Určitě to města běžně nedělají, navíc volný pohyb je víceméně přirozeností těchto tvorů."

Další návrhy

Zasedání se zúčastnila také Milada Hanzlíková, jež přišla s několika dalšími návrhy.

„Chápu, že útulek není únosný. Když jsem mluvila s některými lidmi, tak se také spíše přikláněli k tomu, zda by bylo v možnostech města přispívat lidem na kastraci jejich vlastních zvířat," nastínila Milada Hanzlíková s tím, že například v nedalekém Vítkově lidem na kastraci koček a kocourů město přispívá.

„Pokud by tohle nešlo, slyšela jsem o tom, že se bude přesunovat útulek pro pejsky. Bylo by možno v tom novém místě vydělit pár míst taky pro kočičky?" otázala se dále milovnice koček, jež na závěr město požádala, aby byla konána osvěta a lidem bylo připomínáno, aby kočkám neubližovali.

„Setkala jsem se s tím. Kočky jsou oběti a trestat by se měli pachatelé, tedy lidé, kteří je vyhodili. Kočky jsou užitečná zvířátka. Kolem pejsků, nic proti nim, je hodně tanečků, a na kočky se kašle," dodala Milada Hanzlíková.

Poplatky

Zastupitel Petr Stupárek byl proti tomu, aby město lidem přispívalo na kastraci koček.

„Lidé by měli být zodpovědní za svá zvířata. Měli by vědět, zda zvíře zvládnou, nebo ne," konstatoval zastupitel. Místostarosta Pavel Matůšů by naopak přispíval těm, kdo za kočku zaplatí stejně jako se platí za psy.

„Poplatky za kočky by nebyly od věci," nechal se slyšet místostarosta.

Nejprve psi

Libor Helis, starosta Oder, přiznal, že je to ožehavé téma. Zastupitelé se nakonec shodli na tom, že útulek pro kočky není vhodný. Kočky se pohybují svobodně a volně a neměly by být zavřené, navíc, když by kolem byli také psi.

O toulavé psy se město totiž musí postarat a stojí ho to nemalé částky. „Jako první by měli mít solidní podmínky psi, a pak by město mohlo řešit další věci," zaznělo také v diskuzi.

Jedním z nápadů bylo i to, že by se tato problematika mohla řešit komerčně, tedy, že by útulek provozoval soukromý subjekt. Nakonec zastupitelé vzali tento bod na vědomí, momentálně totiž tato věc nemá řešení.

Pro začátek však bude ve zpravodaji osvěta, aby se lidé o svá zvířata zodpovědně starali.