Velké množství volně žijících holubů poškozuje fasády a střechu školy řadu let. Podle ředitele gymnázia Pavla Mrvy tu jen během této zimy napočítali kolem sto padesáti holubů.

„Dlouho jsme uvažovali, jakým způsobem ten problém řešit a vyzkoušeli jsme řadu možností. Nic však neučinkovalo. Nyní se naskytla příležitost spolupracovat s ostravskou iniciativou Městské holubníky, která se snaží snižovat populaci zdivočelých holubů přirozeným způsobem a velmi eticky,“ přiblížil Pavel Mrva. Projekt bere navíc jako další příležitost pro výchovu a vzdělávání žáků.

Aquaponická farma na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci.
Gymnázium v Bílovci v unikátní farmě propojilo chov ryb a pěstování rostlin

Součástí holubníku budou kamery, váhy, počítadla vletů a odletů, všechno bude monitorováno a výstupy žáci použijí ve školské odborné činnosti. Studenti si procvičí i počítačovou gramotnost. „Chceme minimalizovat lidský zásah v holubníku, jeho provoz bude co nejvíce řízen počítačově. Vzniknou tak programy na monitorování letů, automatická krmítka, napáječky. Celá holubí populace bude pod veterinárním dozorem,“ vysvětluje ředitel Pavel Mrva.

Náklady na vybudování holubníku, které jsou okolo sta tisíc korun, uhradí škola. Jedná se o pilotní projekt, jenž by mohl být modelem pro ostatní školská zařízení i samosprávy obcí a měst.

Michaela Klimšová z iniciativy Městské holubníky vnímá zapojení bíloveckého gymnázia jako velký krok kupředu nejen pro projekt, ale i pro školu. „Využití této humánní metody regulace holubů je symbolem pokrokovosti a vyspělosti. Obrovský potenciál vidím také v zapojení studentů, kteří se budou moci účastnit výzkumů a pravidelně zpracovávat statistiky,“ poznamenává Michaela Klimšová.

Kamenolom ve Staré Vsi.
Gymnázium v Bílovci má externí pracoviště ve starém kamenolomu!

Největší přínos tohoto typu holubníku vidí v jednoduchosti, pokud jde o jeho stavbu, údržbu i kapacitu – zabydlet se v něm mohou až dvě stovky holubů. Půdní neboli komorový holubník je možné umístit do půdních prostor, kde je zavedena elektřina a kde jsou zároveň podmínky pro uskladnění věcí, jako je krmivo, čisticí prostředky a náčiní. „Regulace holubů ve městech pomocí holubníků a nahrazování jejich vajec atrapami je v České republice teprve v počátku, první holubník jsme otevřeli loni v létě v Praze na Staroměstském náměstí,“ dodává Michaela Klimšová.

O omezení pohybu holubů zejména v centru se snaží již delší dobu i město Bílovec. Zatím jen instalací ochranných hrotů zabraňujících dosedání ptáků na římsy, atiky a parapety budov. „Omezení holubí populace ve městě rozhodně vítáme. V minulosti jsme zvažovali vybudování městského holubníku, ale nenašli jsme k tomu vhodné prostory. Díky holubníku na půdě gymnázia získáme kontrolu nad počtem ptáků etickým způsobem, který nelze nahradit žádnou jinou metodou,“ říká místostarostka Bílovce Tereza Grabcová Hozová.