„Vyzkoušeli jsme snad všechny možnosti, od odstřelu až po chytání do klecí. Žádná z těchto variant však nebyla účinná. Až se naskytla příležitost spolupracovat s ostravskou neziskovou organizací Městské holubníky, která se snaží snižovat populaci zdivočelých holubů přirozeným způsobem a velmi eticky. Projekt bereme jako novou příležitost pro vzdělávání žáků,“ vysvětlil ředitel bíloveckého gymnázia Pavel Mrva.

Součástí holubníku jsou kamery, váhy, počítadla vletů a odletů a další zařízení, které bude dění monitorovat a výsledky zkoumání studenti použijí ve školské odborné činnosti. Procvičí si tak i svou počítačovou gramotnost. Radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš připomněla, že že městský holub vznikl křížením holuba skalního a domácích holubů, proto jsou pro něj přirozeným prostředím skalní římsy, útesy, a zároveň se drží v blízkosti lidí.

Studenti SŠ a VOŠ Kopřivnice začali sestavovat Tatru Phoenix - květen 2023.
Studenti z Kopřivnice sestavují reálnou Tatru. Pak se na ni budou učit jezdit

„Městský holubník je prostor, který je optimalizován pro potřeby holubů a umístěn tak, aby byl jednoduše přístupný ošetřovatelům a také využitelný pro edukační účely. Trvale je zajištěna potrava v dávkovačích a voda. Holubi se díky těmto zdrojům začnou do holubníku postupně stahovat a zvyknou si tu trávit až osmdesát procent času. Samotná regulace holubí populace se provádí prostřednictvím výměny vajec za atrapy. Tak nedochází k jejímu dalšímu nárůstu. Instalací městského holubníku budou také chráněny památky a zabrání se dalšímu znečišťování veřejného prostranství,“ uvedla Zdenka Němečková Crkvenjaš, která ocenila ekologické aktivity bíloveckého gymnázia. Moravskoslezský kraj na vybudování městského holubníku přispěl 120 částkou tisíc korun.