K úniku plynu došlo v kuchyňce v prvním patře třípodlažního objektu. Muselo být evakuováno téměř pět desítek osob. A protože skuteční klienti ještě v Domově Hortenzie nebydlí, figuranty si zahráli studenti zdejšího gymnázia a průmyslovky.

Do cvičení se zapojily více než dvě desítky hasičů ze stanic v Novém Jičíně, Frenštátě pod Radhoštěm, Kopřivnici a Trojanovicích. Pokud by však došlo ke skutečnému úniku plynu, počet zasahujících hasičů by se minimálně zdvojnásobil. „Protože šlo o vůbec první cvičení v tomto objektu, konalo se bez týmů Zdravotnické záchranné služby a bez Policie ČR. Policisté se ale přijeli na cvičení podívat," prozradil Petr Kůdela, tiskový mluvčí krajských hasičů.

„Cílem cvičení bylo prověřit dojezdové časy i rychlost zásahu, ale taky seznámit se s třípodlažním objektem. Část studentů Gymnázia a střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky byla označena za nechodící, část byla evakuována po svých. Hasiči použili tři druhy nosítek, evakuaci několika osob vyzkoušeli přímo na „jejich" bytelných postelích na kolečkách – včetně manipulace ze schodů. Chodícím klientům nasadili evakuační masky," popsal cvičení Petr Kůdela.

Sedm dobrovolníků, kteří byli předtím s dalšími 39 studenty evakuováni na krytou terasu vně objektu, bylo nakonec, ještě mimo rámec cvičení, zachraňováno ze střechy Domova pomocí dvou automobilových žebříků. „Jedna z odvážných studentek si vyzkoušela transport žebříkem na zem v horizontální poloze – na nosítkách připevněných na koš automobilového žebříku z novojičínské stanice HZS MSK," dodal tiskový mluvčí.

(sim)