„Je to první akce pro Kamenku od nás, od základny, za deset let. Chtěli jsme něco udělat, tak jsem toho využil. Natočili jsme filmovou pohádku, tak jsem si řekl, proč občany nepozvat na pohádku," řekl na úvod scénárista a správce základny v Kamence Pavel Vaňásek.

Pohádka s názvem Zlatá kuželna v podání Divadelní a šermířské společnosti Arcus Vítkov a nezávislé společnosti Luno se natáčela v Kamence a okolí. „Pohádka původně vůbec neměla vzniknout jako pohádka a vůbec neměla být v Kamence," pokračoval dále Pavel Vaňásek a pustil se do vysvětlování. „Natáčím filmy už několik let. Pravidelně jezdíme do Vrbna pod Pradědem na akci Lapkové z Drakova, kde organizátorovi vždy natáčíme krátký filmeček. Jenže to jsou pořád samí loupežníci a lapkové, proto jsem se vloni rozhodl, že natočím nějaký větší film," popsal správce základny, s tím, že od organizátora dostal několik pohádek, jež patří ke kraji Jeseníků.

Pavel Vaňásek organizátorovi slíbil, že uvidí Zlatou kuželnu, přičemž ještě v den natáčení neměl žádný scénář. „Pohádka se natáčela v neděli 14. července a já jsem ještě ráno nevěděl, co budeme točit. Celý děj pohádky mě napadl při cestě z parkoviště na naše stanoviště. Vymyslel jsem celý scénář," popsal peripetie scénárista, režisér i herec v jedné osobě. Pohádka je unikátní v tom, že se natáčela na jednu jedinou klapku, aniž by herci věděli, o čem to je, co mají dělat a co mají říkat.

Zdroj: Youtube

Břichopas a Bělinka

„Zlatou kuželnu jsme natočili jako pohádku z Jeseníků. Pak jsem však začal přemýšlet. Líbil se mi statek v Kamence, tak jsem pohádku rozšířil o statek sedláka Břichopase, zavolal jsem kameramanovi a v neděli odpoledne jsme jeli točit. Pak jsme měli zkoušku divadla a přišla jedna naše herečka, která v pohádce nehrála, tak jsem napsal ještě vílu Bělinku. Pohádku jsme zhlédli v předpremiéře a potom jsme ji ještě celou přestříhali," vylíčil zrod pohádky Pavel Vaňásek.

Pohádka měla obrovskou premiéru ve Vítkově, další premiéra byla ve Vrbně, promítala se na dalších třech místech v kraji, vyšla i na DVD a v pátek 9. ledna byla uvedena v Kamence. Tamní obyvatelé a další hosté zaplnili všechna připravená místa a pohádku odměnili dlouhým potleskem. „Pohádka se mi moc líbila," nechal se na konci slyšet jeden z malých návštěvníků. Jako bonus byly promítnuty nepovedené a zkažené záběry a situace, jež pobavily především dospělé návštěvníky.

Na závěr Pavel Vaňásek prozradil, že již napsal scénář k nové pohádce. „Tentokrát to bude filmová pohádka dlouhá hodinu a půl a bude o čertech. Pokud se vše podaří, tak příští rok ve stejném čase uvidíte pohádku, která se bude jmenovat Čertova skála. Bude se natáčet v našem kraji a bude to náročné. Budou tam vojáci, zámek, kněžna, čerti i peklo," dodal na závěr.

Poté si mohli zájemci prohlédnout turistickou základnu.