Kouzelný, i trochu tajemný je svět betlémů. KDU-ČSL Kopřivnice a místní osvětová beseda i letos umožňují lidem, aby do tohoto světa alespoň na pár dnů nahlédli. Od čtvrtku 10. prosince pořádají v Katolickém domě v Kopřivnici výstavu betlémů.

Pohyblivý betlém láká

Vcházíme s kolegyní redaktorkou do sálu Katolické besedy asi dvě hodiny po otevření výstavy a první, co spatříme, je velký nazdobený strom, kolem nějž je plno betlémů. Ty jsou ale všude, kam se člověk podívá.

A mezi stoly se proplétají malí školáčci, kteří si s obdivem, a mnohdy i s otevřenou pusou, prohlížejí figurky. Asi nejvíce je zajímá pohyblivý betlém v zadním rohou místnosti. Jeho základ tvoří jeskyně s jesličkami z kopřivnického kostela.

„Každý rok k němu přibývá nějaká figurka. Kdysi byl jenom zvoník, pak přibyl sekáč, potom světlonoš, spáč a letos je studnař," říká mi Vladimír Míček, jeden z organizátorů výstavy, a dodává, že pohyblivé figurky, k nímž patří také třeba kukačka, dodává František Urban z Ostravy.

„Jeho manželka je šikovná, udělá řezbářskou práci, a on je elektronik z Ostravy, tak k tomu udělá elektriku. Celé je to řízené počítačem," poznamenává Vladimír Míček.

Pak ještě doplňuje, že pohyblivý betlém budou ještě vystavovat od 21. prosince v kopřivnickém kostele, kde bude k vidění až do Hromnic.

Z Kopřivnice a okolí

Na výstavě v Katolickém domě je k vidění asi šedesát betlémů. „Když výstavu chystáme, oslovíme lidi, které známe. Jsou to lidi z Kopřivnice a okolí. Nejvíce jich tady má Josef Hanzelka z Lichnova, já jich tady vystavuji šest," říká Vladimír Míček a upozorňuje mě na některá zajímavá díla.

„Máme tady asi nejstarší betlém se sněhem, jehož autorem byl Josef Wenig. Tisk byl v třicátém roce. Velmi staré jesličky vystavuje pan Zeman ze Závišic. Je to dost vzácné, jedná se o kralický betlém s vyřezávanými figurkami. Poprvé tady máme hodslavský betlém – paní nám ho půjčila jen pod podmínkou, že ho zakryjeme, aby z toho někdo něco nevzal," vysvětluje Vladimír Míček, proč je krásný dřevěný betlém v průhledné schránce.

Za zhruba patnáct let, co výstavu spoluorganizuje, si ale prý nepamatuje, že by se něco ztratilo.

Tradice 

Tradice výstav betlémů v Kopřivnici sahá až do roku 1968, kdy se v tehdy uvolněné době plné euforie uskutečnila první výstava, tehdy ještě v závodním klubu. Nemívali jsme s tím problém ani po nástupu normalizace," podotýká Vladimír Míček a vzápětí ukazuje na další betlém, autorem jehož námětu je Mikoláš Aleš.

„Ten tady bývá už od samotných počátků. A pak tady máme betlém, který je starý asi sto let. Ten je nejstarší," přechází k menšímu betlému v uzavřené skříňce s průhledným sklem.

Osobně si ve své sbírce nejvíce považuje Vážeckého betlému. „Je starý asi padesát let a já ho mám tak čtvrtstoletí. Když jsem ho koupil, nebyl celý, chyběly mi Karpaty, které jsem musel domalovat," dodává ještě Vladimír Míček, jenž má doma asi deset betlémů, z nichž na Vánoce nejčastěji vystavuje právě ten Alšův.

Výstava potrvá do pondělí 14. prosince, ale kdo přijde dnes, může vidět i to, jak nejmladší, třináctiletý vystavovatel jednotlivé části betlému vyřezává.