Výběrové řízení na opravu poničených kopřivnických cest a chodníků o celkové rozloze větší než devět tisíc metrů čtverečních vyhlásilo město už 23. července.

V letošním roce mělo v plánu vynaložit na práce na místních komunikacích přes šest milionů korun a nynější opravy přijdou město na zhruba polovinu této částky. „Vysprávky jedenácti úseků, které jsou z hlediska technického stavu nejproblematičtější, vyjdou městský rozpočet zhruba na tři miliony korun," uvedla kopřivnická tisková mluvčí Lucie Macháčková.

Opraveno bude několik úseků

Oprav se tak dočkají například části komunikací v okolí mateřské školky v ulici Zdeňka Buriana nebo silnice naproti Komerční banky na ulici Čs. armády. V okrajových částech města získá nový povrch most Na Pinkavce či úseky ulic U Vodojemu a na Janíkově sedle. Nový povrch dostane i několik cest v místní části Mniší. „Konkrétně za hřištěm a v lokalitě Dolních Spružinek," doplnila tisková mluvčí. Některé úseky dělníci vyfrézují a položí novou asfaltovou vrstvu, na jiných místech na cesty zase nanesou jen živičný nátěr s posypem. „V několika případech postačí oprava drceným kamenivem. Zvolená technologie bude záviset na povrchu dané komunikace," uvedla Iva Šumšalová z odboru majetku města.

V průběhu oprav se řidiči budou muset připravit na dopravní omezení, jež však budou jen krátkodobá. Všechny práce by měly skončit nejpozději 10. října, pokud ovšem vydrží dobré počasí, jinak se podle tiskové mluvčí mohou práce ještě protáhnout. „Přestože dopravní komplikace nejsou příjemné, věříme, že lidé situaci pochopí a při průjezdu opravovanými komunikacemi budou dbát zvýšené opatrnosti," doufá pracovnice odboru majetku města.

Opravy vozovek v současnosti probíhají v celém Moravskoslezském kraji, který na ně letos dostal ze Státního fondu dopravní infrastruktury 247 milionů korun. Ze svého rozpočtu pak kraj poskytl na stavební práce dalších 47 milionů. Nyní se tak na Novojičínsku spravuje například několikakilometrový úsek silnice v Kopřivnici-Lubině, kde by měla částečná uzavírka trvat do 11. října.

Kamila Žihlová