Až o tři stovky stromů bude na konci letošního roku chudší Kopřivnice. Zatímco na jaře se k zemi odporoučelo osm desítek poměrně zdravé zeleně, nyní muselo město přistoupit k vykácení dvou stovek stromů, které se kvůli svému stavu či stáří staly nebezpečnými.

Nezbytnost postupného vykácení nejméně dvou stovek stromů potvrdil starosta města Kopřivnice Josef Jalůvka. „Je tomu tak. Před nějakou dobou jsme prostřednictvím našeho odboru životního prostředí nechali zmapovat zdravotní stav stromů na území celého města. Byla to preventivní akce, abychom zjistili, zda nehrozí nějaké nebezpečí," uvedl starosta a pokračoval: „Bylo zjištěno, že z celkem zhruba dvanácti tisíc kusů stromů na území našeho města je kolem tří set, možná více než to, v nedobrém stavu a dalších asi tisíc tři sta stromů má nějaké defekty, které se musejí odstranit."

Neutěšený stav stovek stromů má podle odborníků na svědomí zejména stáří a také chyby, kterých se dopustili naši předkové. „Důvodů aktuálního stavu stromů je hned několik. Většinou je to dáno jejich věkem a v hojné míře také takzvanou absencí výchovného řezu. V době jejich výsadby, zhruba před čtyřmi desítkami let, se nezabránilo tomu, aby se koruny vyvíjely takovým způsobem, který není žádoucí. Teď to proto tvoří takové vidlice a větve se vylamují," vysvětlil kopřivnický starosta.

Zvuky motorových pil se Kopřivnicí rozezněly už v tomto týdnu. Lokality kácení jsou různé, půjde jak o místa blízko centra, tak o městské části. Nejvíce stromů zřejmě padne na Koreji, kde se spojí nucené kácení se začátkem tamní regenerace.

U obyvatel Kopřivnice vzbuzuje letošní kácení negativní emoce.„Žiju tady přes třicet let, ale takové kácení jako letos jsem tady ještě nezažil. Je to hrozné, vidět ty vzrostlé stromy padat k zemi. Snad nepřijdeme o poslední zelená místa, kterých není zrovna moc," okomentoval dění ve městě padesátiletý Jiří Vinkler. Město se jeho i ostatní snaží uklidnit, že lidé o zeleň v Kopřivnici úplně nepřijdou. Jak starosta, tak tamní odbor životního prostředí slibují novou výsadbu. „Podél nové komunikace na Štefánikově ulici vznikne nová oboustranná alej. Na straně obytných bloků i ze strany parku budou vysazeny kvetoucí hrušně a okrasné třešně, které se do města hodí víc než bývalé břízy," uvedl Hynek Rulíšek, vedoucí kopřivnického odboru životního prostředí, s tím, že nejen v centru města je v plánu vysadit ještě okrasné jabloně, svitely či živé ploty." Josef Jalůvka jeho slova potvrdil: „Náhradní výsadba určitě bude, i když někde to nepůjde v těch samých místech, protože hlavně břízy jsou v mnoha lokalitách spíše plevelem, který způsobuje všemožné problémy. Odborníci na zeleň proto raději přistoupí k výsadbě keřů. Přestože z našeho města už zmizelo nemalé množství stromů, tak lidé, kteří k nám přijedou, říkají, že jsme zelené město. Já věřím tomu, že to tak zůstane."

POKUD VÁS COKOLIV ZAJÍMÁ V SOUVISLOSTI S DĚNÍM NA NOVOJIČÍNSKU, NAPIŠTE NÁM SVŮJ DOTAZ. RÁDI SE ZEPTÁME ODBORNÍKŮ A ZODPOVĚDNÝCH OSOB ZA VÁS.

Své dotazy nám můžete do redakce doručit prostřednictvím formuláře v horní části webových stránek, naší stránky na Facebooku nebo zasílat na redakční e-mail redakce.novojicinsky@denik.cz.