Kulturní zařízení v Luboměři je vyhledávaným objektem mladých lidí ze Spálovska i Oderska hlavně kvůli zábavám, ale pořádají se tam i jiné kulturní akce. Vedení obce se proto rozhodlo do tohoto kulturního stánku investovat a právě v uplynulých dnech převzalo objekt po výměně oken.

Hasičský ples

„Je to z devadesáti procent hotovo, zbývá nám opravit venkovní špalety. S firmou jsme se domluvili, že je budeme dodělávat na jaře, až budou příznivější klimatické podmínky," uvedl pro Novojičínský deník starosta Luboměře Jiří Vlček, jenž doplnil, že obec stavbu převzala před Vánocemi, takže už je možné Lidový dům užívat. „Tuto sobotu nás tady čeká Hasičský ples," upřesnil starosta.

Díky projektu s názvem „Za kulturou rekonstrukce Lidového domu v Luboměři", což znamenalo výměnu všech oken a vchodových dveří, by mělo dojít zejména k úsporám energií, a také ke změně celkového vzhledu, lepší bezpečnosti a údržbě objektu.

Na internetových stránkách Luboměře Jiří Vlček uvedl, že dřevěná okna a dveře byly určitě více než třicet let staré, některá okna měla nefunkční otvírání a zavírání, a tudíž prostory nešlo účinně větrat a hrozilo také vniknutí neoprávněných osob. Z oken odpadával sklenářský kyt a odlupovala se z nich barva.

Dotace kraje

Celkové náklady na projekt byly stanoveny do výše 427 tisíc korun, polovinu nákladů pokryje dotace z Moravskoslezského kraje.

Budovu Lidového domu s jevištěm a kapacitou asi 200 lidí začali přistavovat v roce 1937 k tehdejší hospodě Karla Ondřeje, což je dnešní dům číslo popisné 10. Dne 7. srpna 1938 se tam konala první venkovská zábava. „Na základě rozhodnutí tehdejšího ONV převzala roku 1960 sál od majitelky Žofie Ondřejové obec," uvedl dále na stránkách zpravodaje starosta Jiří Vlček a doplnil, že v letech 1989 až 1993 se uskutečnila zatím poslední a největší rekonstrukce vybudování nového hygienického zařízení, spojené s přístavbou kuchyně a výčepní místnosti.

S výměnou oken se nabízí i zateplení fasády. Luboměřský starosta k tomu však sdělil, že převládá názor, že by to až tak velký efekt nepřineslo, vzhledem k tomu, že se zařízení používá jednorázově. „Zřejmě by došlo jen k povrchové úpravě, že by byla hladká fasáda, anebo bychom přistoupili k novému nátěru fasády. V horizontu příštích let chceme ale určitě pořešit topení, ještě nemáme rozmyšleno, jestli horkovzdušné, nebo kotel a klasické radiátory. Kolem toho se vede diskuze," poznamenal Jiří Vlček a vzápětí dodal, že dříve nebo později by ale rádi vyměnili mobiliář a také renovovali pódium.