Syndromologickou ambulanci, jež je součástí pracoviště klinické genetiky, otevřeli v nedávné době v novojičínské nemocnici. Přitom nejbližší podobně zaměřená pracoviště se nacházejí až v Ostravě či Olomouci.

Nově otevřenou ambulanci najdou pacienti v přízemí dětského oddělení. Příchozím jsou k dispozici nejen lékaři, ale také klinický genetik a další specialisté.

„Díky této novince se nám podaří dokončit například celou mozaiku služeb pro dětské pacienty postižené atopiemi, kterým bude v naší nemocnici k dispozici genetik, imunolog, dermatolog a alergolog. Tento komplexní přístup, včetně laboratoří, který dosud není ve většině zdravotnických zařízení běžný, je velkým přínosem pro komplexní péči," pochvaloval si primář dětského oddělení Miroslav Kobsa.

Tamní specialisté se zaměří na geneticky podmíněné nemoci, jako například cystickou fibrózu, fenylketonurii, spinální muskulární atrofii, Downův syndrom, ale také nádorová a duševní onemocnění. Mimo jiné se budou zabývat také příčinami onemocnění a možným sdruženým výskytem genetických onemocnění příbuzenstva, pokud se do rodiny narodí dítě s vrozenou vadou nebo postižením.

Jak upřesnil Miroslav Kobsa: „Diagnostika řady onemocnění se v dnešní době čím dál více přesouvá do oblasti klinické genetiky, protože dosud užívaná laboratorní vyšetření v některých případech nejsou schopna podat dostatečně přesné výsledky."

Pacienti se musí na vyšetření předem objednat. Dveře nové ambulance jsou otevřené každé pondělí v době od 8 do 14 hodin. Klinický genetik vyšetří pacienty také v úterý, čtvrtek a pátek, a to v budově Polikliniky AGEL na Revoluční ulici v Novém Jičíně.

Ivana Reková