Ovocná alej k Dobešovskému vrchu, takový název má projekt, na který se městu Odry podařilo získat grant na výsadbu z Nadace Partnerství. Na posledním jednání ve středu 11. září zastupitelé Oder schválili přijetí tohoto grantu ve výši 19 482 korun, což je 90 procent celkových nákladů na projekt.

Jedná se o výsadbu 34 ovocných stromů 11 švestek, 11 třešní a 12 jabloní. Stromy budou upevněny jedním kůlem, dvěma úvazky a chráněny plastovými kryty proti okusu zvěří. Stromy budou vysazené na pozemku patřícímu městu.

„Vysázeny budou za pomoci místních obyvatel a členů mysliveckého spolku Dobešov,“ uvedla Kamila Ambrožová, vedoucí Odboru rozvoje města Městského úřadu Odry. Výsadba stromů by se měla uskutečnit ještě letos na podzim.

Pestalozziho pomník u školy.
Vítkov je plný historických památek

Zastupitelku Lenku Rudolfovou při té příležitosti zajímalo, kdo se bude o stromy starat a kdo bude později nakládat s ovocem.

Starosta Oder Libor Helis připomněl, že v jiné akci zhruba před šesti lety bylo v místní části Pohoř vysázeno okolo 22 švestek. „Samozřejmě Oderská městská společnost to tam podle potřeby musí posekat,“ řekl mimo jiné Libor Helis.

„Ty nové stromy porostou delší dobu a ovoce bude k dispozici každému, kdo tam půjde. Je to ale v mysliveckém revíru, zastrčené mimo obec, nastínil starosta.

Zastupitelka Radomíra Gotzmannová upozornila, že by mladé stromy měl někdo zalévat, než pořádně zakoření. „Ať to nedopadne jako u nás na sídlišti, že tak sedmdesát procent uhynulo,“ zmínila se Radomíra Gotzmannová. Starosta se ale její obavy hned snažil rozptýlit. „Přihlásili se k tomu myslivci, tak ti se snad o to budou starat,“ uzavřel diskuzi Libor Helis.

Ilustrační foto.
Boj za lepší třídění odpadu: Město v Beskydech rozdá stovky tašek zdarma