Hned dvou zbrusu nových veřejných záchodů by se měli v dohledné době dočkat obyvatelé i návštěvníci Oder.

Už nějaký ten pátek probíhá rekonstrukce toalet na autobusovém nádraží, která by měla být dokončena do konce dubna. „Ty tam zůstanou, protože to je trošku bokem a slouží to spíš pro přespolní lidi, kteří přijedou autobusem nebo vlakem, takže je dobré, aby tam byly," přiblížil Deníku starosta města Pavel Matůšů. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na jeden milion 250 tisíc korun a město opravu financuje z vlastních zdrojů.

Oderští se však dočkají ještě jedněch zbrusu nových veřejných záchodů. Ty by měly vyrůst v blízkosti náměstí a zámeckého parku, vedle obchodního domu na Kostelní ulici, a to proto, že v centru města nyní žádné veřejné toalety nefungují. „My jsme je měli asi ještě tři roky zpátky, ale jak jsme dělali rekonstrukci a revitalizaci zámeckého parku, tak to tam bylo dost necitlivě postavené, tak jsme je zlikvidovali," připomněl starosta města s tím, že už v té době však zpracovávali projekt na nové.

Veřejné záchody by měly stát na městském pozemku v místech, kde je nebytový dům.

„Je to v podstatě v zahradě toho domu. Bude to zapracované v jedné hradní zdi," ozřejmil místo stavby Pavel Matůšů. Město má na stavbu záchodků zpracovaný projekt a nyní žádá o územní rozhodnutí. Kdy by se však mělo se stavbou začít, není zatím jisté. Odry na ni mohou totiž získat dotaci. „O dotaci bude žádat Oderská městská, protože tam je nějaká možnost v rámci cyklostezek a tras. Bude hodně záležet na tom, jestli uspějeme, nebo ne. Ty náklady nejsou úplně malé, pohybují se kolem tří milionů korun, takže uvidíme," řekl k dotačním možnostem Matůšů a dodal: „Ale i kdybychom dotaci nezískali, zastupitelstvo zřejmě rozhodne, že by se záchodky vybudovaly třeba z vlastních zdrojů."

Nové moderní záchodky budou samoobslužné a samočisticí a bude se za ně platit. Jejich součástí bude mincovník na pět nebo deset korun. Samozřejmostí bude toaleta pro vozíčkáře a chybět tam nebude ani sprcha pro případné osvěžení cyklistů. „Protože to je na cyklotrase, tak to bylo i podmínkou," sdělil starosta Oder.