Někteří pamětníci podle mluvčí porubského obvodu Jany Končítkové totiž tvrdí, že chodba spojovala místní zámek s kostelem svatého Mikuláše a sehrála zásadní roli v závěru druhé světové války. Další pamětníci ale považují řeči o tajné únikové chodbě mezi těmito objekty za smyšlené.
„Osobně jsem hovořil s několika lidmi, kteří existenci chodby potvrzují. Podle některých výpovědí se do chodby ukryli 28. dubna 1945 němečtí vojáci. Rudá armáda údajně výbuchem oba vchody chodby zatarasila. Rádi bychom zjistili, jak chodba nyní vypadá, a jestli se v ní skutečně nachází munice a ostatky německých vojáků,“ uvedl předseda letopisecké komise porubské radnice Jiří Lexa.

Existence chodby opředené tajemnými pověstmi nikdy nebyla písemně potvrzena, jsou o ní pouze ústní svědectví. Její případný význam v závěru druhé světové války zůstává sporný. „Řeči o zasypaných německých vojácích jsou z větší části vymyšlené. Podzemní chodba sice kdysi existovala, ale protože v ní v minulosti došlo k sesuvům, nebyla za mého života používaná,“ zavzpomínala pro kroniku městského obvodu Poruba dcera zámecké služebné Věra Sleczkowská, která na zámku prožila dětství.

Podle odhadů amatérských historiků vede chodba v hloubce přibližně tři metry pod současným povrchem a je pravděpodobně zděná. Jak je chodba dlouhá, kdy byla vystavěna a k čemu měla sloužit, to zatím zůstává tajemstvím.

Majitel zámku Statis Prusalis se v minulosti pokusil zpřístupnit část chodby, ale výron vody mu tento záměr překazil. Oba vchody podzemní chodby jsou proto zasypané a zazděné. Porubští nadšenci proto hledají možnosti, jak se do ní dostat.

Podle ředitele Ostravských výstav Karla Burdy by byly nejvhodnější zkušební vrty. „Existují ale i další moderní vědecké metody, například magnetická rezonance, s jejíž pomocí lze přesně a detailně zmapovat podzemí,“ dodal Burda. Vedení porubského obvodu už oznámilo, že záměr amatérských historiků podporuje.

Objekty, které má údajná chodba spojovat, patří k nejstarším dochovaným památkám Poruby. Historie kostela svatého Mikuláše sahá do patnáctého století, ze století šestnáctého pak pochází porubský zámek, který byl vystavěn v renesančním slohu okolo roku 1573.
„Členové letopisecké komise vyzývají všechny pamětníky, kteří by o podzemní chodbě mohli podat svědectví, ať se obrátí na porubskou radnici,“ dodala mluvčí Končítková.