Intoxikační vlna se nevyhnula ani Novojičínsku. Posádky zdravotnické záchranné služby museli vyjíždět v neděli 10. ledna do Příbora, kde následně ošetřili čtyřiasedmdesátiletého muže.

Postiženého našla manželka v bezvědomí ležet na zemi. Po příjezdu na místo události záchranáři zjistili, že snímač oxid uhelnatý opravdu signalizuje, a u pacienta se prokázalo, že je tímto plynem přiotrávený. „Zasahujícím záchranářům se jej během poskytování odborné pomoci podařilo přivést k vědomí a po ošetření jej transportovali do ostravské Městské nemocnice," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl s tím, že spolu s mužem převezli do nemocnice také dvaašedesátiletou ženu. Její postižení bylo podobného typu, avšak lehčího charakteru.

Během posledních dní otravy oxidem uhelnatým postihly na jednadvacet lidí, z toho si vyžádaly jednu oběť a záchranáři proto varují před jeho následky. „Tento bezbarvý plyn je bez chuti a zápachu, takže je prakticky nemožné ho lidskými smysly včas zjistit. Dokáže ale rychle způsobit bezvědomí s možnosti trvalého poškození zdraví nebo až smrti," upozornil tiskový mluvčí Lukáš Humpl. Další případy hlásí také Opavsko nebo Frýdecko-Místecko. (rek)