Šestatřicetiletý Jaroslav Dvořák (ČSSD) z Nového Jičína, Břetislav Piterák (ČSSD) z Veřovic, čtyřiašedesátiletý Karel Kuboš z Kopřivnice, sedmatřicetiletý Ivan Žárský, pětatřicetiletý Petr Havránek ze Studénky (všichni KSČM), šestapadesátiletý Josef Jalůvka (ODS) z Kopřivnice a pětatřicetiletý Jiří Navrátil (KDU-ČSL) z Mořkova. To jsou jména, která budou Novojičínsko zastupovat v krajském zastupitelstvu. Jaroslav Dvořák, starosta Nového Jičína, a Karel Kuboš, krajský předseda KSČM, mají přitom šanci usednout v radě kraje.

„Dnes máme jednání výkonného výboru, kde se rozhodne, s kým půjdeme dále," uvedl Jaroslav Dvořák, který by se chtěl angažovat v sociální oblasti, školství i tělovýchově. „Určitě bych přijal třeba funkci předsedy kulturní komise," doplnil jako příklad Jaroslav Dvořák. Tady na Novojičínsku bych chtěl prosadit, aby šlo třeba více peněz na instituce, které tady patří kraji, to znamená například na opravy školských budov. Samozřejmě se budu zasazovat proti těžbě uhlí na Frenštátsku," vypočetl některé priority Jaroslav Dvořák.

Zdravotní péče i obslužnost

Karel Kuboš rovněž poukázal na jednání výkonné rady ČSSD, které může rozhodnout, zda budou komunisté na kraji působit jako vládnoucí, či opoziční složka. Vycházet chtějí ze svého volebního programu. „Chtěli bychom pokračovat v solidní fiskální politice, to znamená žádné zadlužování. Určitě budeme podporovat čerpání všech peněz na projekty z Evropské unie. Přitom budeme prosazovat, aby se regionální operační programy necentralizovaly, ale aby zůstaly na kraji," začal vypočítávat Karel Kuboš. Mezi dalšími věcmi zmínil také například zachování dostupnosti zdravotní péče či udržení dopravní obslužnosti.

„Myslím, že naše role, vzhledem k tomu, co jsme získali, je jasná," řekl pro Deník Josef Jalůvka. Osobně by se chtěl věnovat rozvoji regionu, územnímu plánování. „Určitě bychom chtěli být konstruktivní opozicí, jejíž návrhy přispějí k rozvoji kraje," zmínil se Josef jalůvka a dodal, že ČSSD i KSČ se v předvolební kampani zaměřily na celostátní témata a málo respektovaly situaci v kraji, která se týká odlivu obyvatel. „Musí se něco dělat z hlediska vzdělanosti, konkurenceschopnosti i atraktivnosti, aby tady lidé zůstávali nebo přicházeli. Na to máme zpracované konkrétní projekty. Je otázka, zda to budoucí vedení kraje převezme, nebo si jen bude užívat krajského rozpočtu," doplnil Josef Jalůvka s tím, že jako první věc by chtěl, kvůli vyšší transparentnosti, prosadit přímé přenosy z jednání krajského zastupitelstva.

Jiří Navrátil se netajil tím, že „chce kopat" za Novojičínsko. „Zvolených zastupitelů z okresu Nový Jičín není tak mnoho, jako těch z velkých měst a okresů Karviná, Opava, Ostrava. A samozřejmě chci bojovat ohledně dolů na Frenštátsku. To je můj nejdůležitější cíl. Aby se napravilo to, co už nemá být jako jsou těžební věže, které nemají ani stavební povolení, jež je dávno propadlé. Chci, aby se této těžbě zabránilo," zdůraznil Jiří Navrátil.

IVAN PAVELEK, SIMONA MIKŠOVÁ