Potemnělé úzké chodby a v nich drátěné klece, tak vypadaly ještě začátkem roku prostory pro šatny v Základní škole Tyršova 913. Kromě šera a stísněného prostředí občas potrápilo žáky i vedení školy vlhko, které se dovnitř dostávalo kvůli špatné izolaci.

Rekonstrukce šaten se jevila jako nutnost. „Týkalo se to staré části školy. Tam také vznikl nový vstup, který je přesně naproti budově kina,“ uvedla ředitelka školy Zdeňka Murasová a dodala, že změn doznaly všechny suterénní prostory s výjimkou přístavby tělocvičny.

Řidiči vběhla v Palačově pod kola divoká prasata.
Pozor na cestách! Migrující zvěř provoz neřeší

„Došlo tedy nejen k rekonstrukci původních šaten, ale i k přístavbě,“ doplnila Zdeňka Murasová s tím, že při stavbě nových šatních prostor a vchodu šla dodavatelská firma až tři metry pod úroveň povrchu. „Z průběhu rekonstrukce máme rozsáhlou fotogalerii na webu školy,“ poznamenala ředitelka.

Práce na přeměně šaten začaly v dubnu a skončil koncem září, celkově stál necelých 11,6 milionu korun, přičemž stavební práce byly za 9,34 milionu korun, na vnitřní vybavení šla částka 1,86 milionu korun a zhruba 400 tisíc korun stál čipový systém. Veškeré náklady platil zřizovatel, město Frenštát pod Radhoštěm.

Rekonstrukce, která přinesla zvětšení šatnových prostor o 180 metrů čtverečních, příliš nezasáhla do chodu školy, neboť až do června dodavatelská forma prováděla venkovní práce, propojovací a vnitřní práce probíhaly o prázdninách. „Až v září jsme měli takový nouzový režim, protože se to nestihlo v termínu zjistilo se, že je to hodně zavodněné, tak museli změnit technologii,“ připomněla Zdeňka Murasová.

Piaristické zahrady v Příboře.
Příborská zahrada uspěla

Ve středu 4. října školáci konečně mohli do nových šaten vstoupit oficiálně. K dispozici mají celkem 711 nových kovových šatních skříněk s modrými a žlutými vrátky, které doplňují dřevěné lavičky. „Žáci mají čip do šaten a současně do jídelny. Kdo nechodí na obědy, má čip jen do šaten. Takže je zajištěna i bezpečnost,“ pokračovala Zdeňka Murasová.

Na skříňkách mají děti klasické kladky v pěti barvách, aby se v prostorách šaten lépe orientovaly.

Nové šatny školáci přivítali s nadšením, o čemž svědčí i jejich vzkazy zachycené objektivem fotoaparátu ve fotogalerii. „Staré šatny dlouhodobě nevyhovovaly, takže jsme spokojeni. Ale podobná situace je i na malé budově Tyršovky,“ uzavřela Zdeňka Murasová.

KRYTÝ BAZÉN ve Frenštátě pod Radhoštěm před rekonstrukcí.
Krytý bazén je opět v provozu