Svatava Veselá, za svobodna Ondruchová, pochází z valašské rodiny, mnohé z nich po roce 1945 opustily chudý valašský kraj a přestěhovaly se do bývalých Sudet. Rodina Svatavy Veselé se nastěhovala do statku zhruba ve středu Hladkých Životic. Nedaleko něj dnes stojí škola a školka. „Když se tady rodiče nastěhovali, můj starší bratr už byl na světě. Kdysi tam bývala hospoda,“ vzpomíná Svatava Veselá a dodává, že rodina přišla z Horní Bečvy.

„Maminka byla zpod Martiňáku, otec pocházel z domku nad přehradou. Maminka odešla za prací do Ostravy, kde později dělala v nemocnici v Zábřehu, otec pak ve Vítkovických železárnách. Tak se v Ostravě poznali, vzali se a bydleli v té malé chalupce. Tak když byla ta možnost, tak se přestěhovali,“ pokračuje Svatava Veselá. Přitom pomalu prochází jednu z místností Katovny v Odrách, kde se právě koná Valašský den.

Akci pořádá Historicko-vlastivědný spolek v Odrách. Jeho člen Květoslav Wiltsch mi vysvětluje, že spolek se snaží pravidelně dělat nějaké akce, vztahující se k historii města. Valaši ten náš region ovlivnili po válce nejvíce. Tuším, že jich mohlo být kolem čtyřiceti až padesáti procent. Hodně lidí je tady z Bacova a z Horní Bečvy, je tady rodina z Buřova, z takové samoty,“ uvádí příklady Květoslav Wiltsch a dodává, že z Valach pocházel i jeho otčím. „Často jsme na Valachy jezdili, poznali jsme, jak tam žijí, jací jsou lidé, a poznávali jsme i další rodiny, které se objevily v Odrách.

Hodně jich přišlo na Veselí, na Dobešov, je jich tady opravdu hodně,“ poznamenává Květoslav Wiltsch.

Svatava Veselá přibližuje jedné z návštěvnic historii jejich rodu a znovu přechází ke krojům. Ty mají doma pečlivě schované, aby se do nich nedali moli. Na můj dotaz, jestli její rodiče a prarodiče byli v nějakém valašském kroužku, odpovídá záporně. „Ale v Hladkých Životicích kdysi byl velký valašský kroužek,“ podotýká žena, jejíž kořeny sahají na Valachy, ale ona je zná už jen z návštěv. „V tom statku v Hladkých Životicích jsem se jako jediná z rodiny narodila, žiju tam a asi tam i umřu,“ uzavírá s úsměvem Svatava Veselá.

Žesťový kvintet Hudby Hradní stráže a Policie ČR zahrál v neděli 16. června v podvečer v kostele sv. Valentina v Příboře.
OBRAZEM: Žesťový kvintet sklidil velký úspěch