Na programu druhého dne mají účastníci nejprve oficiální slavnostní zahájení, po kterém se už pustí do soutěžního zápolení, a to v nejrůznějších sportovních a atletických disciplínách, týmových sportech i zábavných hrách. Některé čeká například souboj v tenise a nohejbalu, jiné zase ve florbalu či streetballu. Valašské hry však nejsou jen o sportování. „Kromě sportu tu bude také o čem přemýšlet, na soutěžící čekají šachy, pexeso, piškvorky, člověče, nezlob se a scrabble. A samozřejmě také recesistické úkoly, k nimž patří závod na táčkách, pojídání knedlíků a přetahovaná,“ přiblížil k programu letošních her žák septimy 3.A. Boris Spiller, který je členem nejužšího sedmičlenného studentského přípravného týmu.

Právě studenti gymnázia mají celou akci „pod palcem“, od přípravy a organizace projektu, až třeba po zajištění sponzorů. „Zapojena je už od září loňského roku celá třída, každý pomáhá podle svých možností a schopností,“ uvedl dále Boris Spiller. Podle něj berou studenti tuto akci jako skvělé zakončení školního roku, a proto si hry náležitě užívají. Ti nejlepší se mohou navíc za svůj skvělý výkon těšit na poháry, medaile a další ceny, organizátoři stejně jako v minulých letech ocení také nejlepšího Valacha a Valašku, a vyhlásí i nejlepší třídu jako celek.

Do akce se každoročně zapojují nejen současní žáci gymnázia, ale také abiturienti, a účastní se jí dokonce i profesoři. „Několikadenní sportovní klání kromě spousty zábavy a smíchu vytvoří alespoň malý časový prostor pro třídní učitele, kteří toho mají na sklonku školního roku na svých bedrech opravdu hodně,“ poznamenal tělocvikář Jan Baláš, který se na přípravě her také aktivně podílí.

Valašské hry mají v Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci dlouhou tradici. V roce 1994 je společně založili Valach s Američanem a od té doby mají ve škole v programu akcí své tradiční místo. „První ročník Valašsko-amerických her se uskutečnil v červnu 1994 a od počátku se na organizaci podíleli především studenti. Vymýšleli netradiční sporty, například sjíždění řeky Bečvy, lov jistebnického kapra, stavbu Štramberské Trúby. A od počátku byla vztyčována vlajka valašských her. I když se časem název her změnil, jejich duch přetrval dodnes,“ doplnil zakladatel Valašských her Rostislav Hromada.

Objekt bývalých Masných krámů po rekonstrukci prokoukl.
Nové muzeum pravěku by mohlo otevřít v závěru roku