Mezi historickými dřevěnicemi procházejí ukrytí pod deštníky či chránění nepromokavými kapucemi.

„Těšili jsme se, až bude skanzen zase otevřený, máme to tady rádi. Dnešní výlet už jsme měli naplánovaný, tak jsme to riskli, i když je škaredě,“ vysvětlují manželé Pavláskovi, proč se sychravým počasím nenechali od návštěvy rožnovského muzea odradit.

Koupaliště ve Štramberku-Libotíně patří k velmi oblíbeným. Minimálně do června 2022 ale bude kvůli opravám a úpravám zavřené.
Na koupališti v Libotíně se ani letos koupat nebude

Venkovní areály skanzenu jsou návštěvníkům opět přístupné od 3. května, od poloviny měsíce je pak možné opět vstoupit i do interiérů valašských chalup.

„Po čtyřměsíční přestávce se muzeum představuje návštěvníkům v plné kráse. V chalupách přivítají návštěvníky tetičky a demonstrátoři, kteří budou jejich průvodci po areálu Valašské dědiny. Technické stavby na vodní pohon v Mlýnské dolině ožívají díky zručnosti našich mistrů,“ láká k návštěvě Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě, jehož je rožnovský skanzen součástí.

U výdejových okének se mohou návštěvníci také občerstvit a ochutnat valašské speciality.

Burger Street Festival u OC Forum Nová Karolina v Ostravě, květen 2021.
PODÍVEJTE SE: Burger festival v Ostravě u Karoliny přilákal davy gurmánů

„Přístupné jsou opět i naše stálé expozice v Sušáku, v Domě Pod Strání a Panské sýpce,“ dodává Jindřich Ondruš.

EPIDEMIE PŘIPRAVILA SKANZEN O 130 TISÍC NÁVŠTĚVNÍKŮ

Valašské muzeum v přírodě, stejně jako jiné podobné instituce, má za sebou náročný rok. Výrazná omezení, která provázela epidemii koronaviru, neumožnila pořádání řady tradičních akcí, samotná návštěva tří rožnovských areálů byla lidem dlouhou dobu zapovězená. V roce 2020 skanzen navštívilo téměř 228 tisíc návštěvníků – to je zhruba o 136 tisíc méně, než v roce 2019.

Rally KoprCup se jel v sobotu 22. května na kopřivnickém Tatra polygonu.
OBRAZEM: Rally KoprCup v Kopřivnici měl grády. Závodníky počasí nerozhodilo

Život ve skanzenu vloni umlkl po masopustu. „Pak k nám turisté chodili hlavně přes léto, kdy si našli programy, které jsme mohli spustit. Potom se to zastavilo. Na to, že nebyly tradičně oblíbené Vánoce a Velikonoce ve skanzenu, je návštěvnost moc pěkná,“ pochvaluje si Pavlína Polášková z Valašského muzea v přírodě.

Netradičně začal také letošní rok, ale ve skanzenu věří, že se vše už brzy vrátí k normálu.

„Zrušili jsme květnové akce, letní plánujeme. Uvidíme, za jakých podmínek je budeme moci uskutečnit,“ dodává Pavlína Polášková.