Obyvatelé a návštěvníci Příbora přesto nebudou o zážitky ochuzení. Římskokatolická farnost Příbor ve spolupráci s městem Příbor připravuji na sobotu 12. února mši, koncert a přednášku u příležitosti svátku sv. Valentýna.

Mše v kostele sv. Valentina začne v 16 hodin, po ní se uskuteční koncert Pavla Helana, který začne v 16.45 hodin. V 18 hodin v protějším piaristickém klášteře zahájí Marie Varechová přednášku na téma Když láska není jen sladká.

Zápas lednového 29. kola II. hokejové ligy, skupiny Východ, Hodonín - Nový Jičín 2:3.
Kam za sportem? Víkend v Novém Jičíně, Kopřivnici a Studénce patří hokeji

V neděli 13. února bude mít jako každoročně otevřeno Centrum tradičních technologií. Akce této příborské pobočky Muzea Novojičínska se ponese v duchu oslav 110 let muzea v Příboře. Otevřeno bude od 9 do 16 hodin, návštěvníci muzea mohou zhlédnout výstavu „Dřevěný svět“. Vedoucí pobočky Václav Michalička upozornil, že pouze pro tento den bude výstava obohacena o dva unikátní předměty spojené se zbojníkem Ondrášem.

„Jedná se o Ondrášův meč a obraz, které jsou ve sbírkách muzea od jeho založení,“ upřesnil Václav Michalička.

Ilustrační foto.
Naftu v Mošnově kradl recidivista se zákazem řízení

Svatého Valentýna si připomenou také ve Fulneku, kde v kostele Nejsvětější trojice je uschována relikvie sv. Valentýna. Na ochozu věže radnice ve Fulneku se v neděli 13. února a v pondělí 14. února v podvečer poprvé v historii města rozzáří valentýnské srdce.

Místostarostka Fulneku Lucie Činčalová uvedla, že srdce, které se na fulnecké radnici rozzáří pravděpodobně v 18 hodin, není věnováno jen čerstvě zamilovaným. „Svítí pro každého, kdo třeba i v pozdním věku prožívá láskyplný vztah, a také je věnováno lidem schopným nezištně rozdávat lásku, pomoc a naději,“ sdělila Lucie Činčalová a dodala, že poprvé bylo ve Fulneku srdce rozsvíceno v roce 2020 na hasičské zbrojnici.

Snímek vykradeného kamionu, ktreý měl dovézt do kopřivnické firmy Bike Fun International díly na jízdní kola.
Krádež dílů na kola za čtvrt miliardy: v Kopřivnici vyrábí dál ztrátě navzdory

„Ale nebylo spojeno s oslavou svátku svatého Valentýna. Tenkrát, v nejtěžší pandemické situaci, jsme rozsvícením srdce chtěli podpořit všechny, kteří byli v první linii v boji s covidem-19. Zářící srdce bylo v tu chvíli symbolem bojovnosti, statečnosti, sebeobětování a lásky a poděkováním všem zdravotníkům, hasičům, pracovníkům sociálních služeb a dalším,“ doplnila místostarostka s tím, že za rozsvícení srdce na ochozu radniční věže děkuje místní jednotce dobrovolných hasičů.

Vzdát hold svatému Valentýnovi mohou obyvatelé a návštěvníci Fulneku v kostele Nejsvětější Trojice. Místní duchovní, otec Josef, podotkl, že vítán bude každý. „Náš kostel je v rámci projektu církevní turistika přístupný i v zimních měsících, komentované prohlídky zde probíhají vždy v pátek, sobotu a neděli od 10 do 15 hodin,“ zve na valentýnskou návštěvu otec Jozef.