VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoce dnes: Je více hraček i čokolády, ale méně času

Region - Tolik dárků, že se v nich obdarované dítko jen přehrabuje. Neví, který by je zaujal, a tak je vlastně nezajímá žádný - tak to se ještě drtivé většině dnešních třicátníků nemohlo přihodit. A stejné je to i s čokoládovými dobrotami, výběrem stromků či vánočních ozdob.

24.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Zdeněk Koza

„Když jsem koupila první umělá světélka na stromek, tak mi manžel nadával. Prý že umělé svíčky se rovnají umělé Vánoce,“ svěřovala se před týdnem jedna paní druhé v autobuse při vzpomínce na Vánoce v 80. letech minulého století. Umělý stromeček pak prosadila až poté, co jednou donutila manžela vysávat jehličí.

Nyní je sice v řadě domácností stále živý stromek, svíčky jsou však téměř bez výhrady už jen elektrické. V 80. letech ale bylo asi lepší pořídit si umělý stromeček ze státního podniku Spojené kartáčovny. Ten přírodní, který se dal tehdy koupit z lesních probírek, totiž často připomínal koště více než jeho neživá napodobenina z kartáčoven.

A co se dávalo před dvaceti až třiceti lety na stromek a pod něj? Baňky byly téměř výhradně skleněné, zatímco nyní jsou to jen na sklo si hrající plastové výlisky.

„A bonboniéry jsme dostávali od ROH na příděl – každý člen jednu,“ vzpomínají rodiče třicátníků. A jaká to byla křivda, když na nás vyšla hořká kolekce! To se nám stávalo tak dva roky ze tří. No co, alespoň déle vydržela…Také cukroví se peklo výhradně doma. Pracovní doba přála tomu, že hospodyňky si jej mohly připravit v relativním klidu samy doma, zatímco nyní řada domácností cukroví nakoupí v supermarketu.

A nejlepší hračky? Každé dítě dostalo zpravidla jeden či dva dárky. Radost mívali dnešní třicátníci nejen z jedné panenky, která obvykle prožila s holčičkou celé dětství, ale i z knížky, obuvi nebo oblečení. Dnešní capart se, soudě podle mladších příbuzných, už ani neobtěžuje takzvaně měkký dárek vybalit z papíru.

„Nejlepší dárek byl pro mě tehdy stavebnice LEGO. Byla z dovozu, a tak jsem si jí hodně vážil,“ vzpomíná jeden známý Petr Kučera. S dřevěnými kostkami, které dostal před pětadvaceti lety, si teď zase hraje jeho dcera. „Jinak má každý rok od všech babiček a tetiček několik panenek a plyšáků. Tím pádem nemá zájem o žádného z nich,“ dodal. Rozdílů doznávají i vánoční přání. Zatímco ještě počátkem 90. let existovaly jen pohlednice rozesílané poštou, nyní jim úspěšně konkuruje e–mail a smsky.

Ještě o šedesát let dříve byla také naprosto nesrovnatelná situace, jak to popisuje alespoň etnografka luhačovického muzea, Blanka Petráková. „Naši předkové na Zálesí prožívali ve dvacátých letech 20. století celý advent, včetně Štědrého dne, v přípravách na Boží hod vánoční. Protože o Štědrém dnu se dodržoval přísný půst, večer 23. prosince se všichni hleděli dobře najíst, aby nazítří vydrželi bez jídla až do večeře,“ poznamenala etnografka.

Po obvyklé večeři proto podávali ještě takzvanou hojnou večeřu z jídla zvaného makové pjery, což byly vařené tašky z kynutého těsta, plněné mákem, posypané tlučenými sušenými hruškami či perníkem a omaštěné. Na Štědrý den se pekly vánočky, koláče a makovnice na výslužku koledníkům. Menší děti mlely mák, roztloukaly ořechy a hlavně nesměly do pokoje, kde se připravoval vánoční stromek. Chlapci museli nachystat krmení pro dobytek na dva dny, protože na svátek Božího narození se nesměla vykonávat žádná práce. Když vyšla první hvězda, mohla začít štědrovečerní večeře.

„Lidé věřili, že počet sedících u štědrovečerního stolu nesmí být lichý, proto zvali hosty, aby se tomu vyhnuli,“ připomíná Petráková jednu z pověr. Štědrost večeře v lidovém prostředí spočívala ve skladbě chodů. Podle starých zvyků jich mělo být devatero, nejlépe však mělo přijít na stůl všechno, co se v kraji urodilo a co si hospodyně přála, aby jí po celý rok na stole nechybělo. Proto se v pestré skladbě pokrmů objevila jídla nejen sváteční, ale i prostá, vždy se však jednalo pouze o postní jídla.

Na stůl prostřela hospodyně bílou plachtu, na kterou položila ošatku se všemi druhy obilí, sušeným ovocem a ořechy. Večeře začínala modlitbou a pojídáním oplatku s medem. Někde se k oplatku přikusovaly i šípky. „Z polévek se na Zálesí o Štědrém večeru vařila obvykle smetanová kyselice, ve které byly uvařené sušené švestky a houby, někde vařili i hřibovou polévku s lokšama, tedy nudlemi, či čočkovou nebo fazolovou polévku,“ uvedla etnogafka.

Dalším chodem byla čočka či hrachová kaše s chlebem, krupice se skořicí a pjery či zapékance. Šlo o předem upečenou buchtu, která se rozkrájela (někdy se nakrájely jen rohlíky) a spařila v oslazeném horkém mléce, obalila mletým mákem a zapekla. Zapékancům se říkalo také vrány, to pro jejich černou barvu. Na závěr večeře se pojídalo sušené ovoce. Z každého jídla odložila hospodyně kousek domácím zvířatům a dobytku. Ubrus se nechal na stole tři dny, drobečky z něj se sypaly slepicím.

„Ryby se ještě ve dvacátých letech na Zálesí v selských rodinách nejedly, dovážely se pouze pro úřednické rodiny. Tento zvyk se na venkově rozšířil až po druhé světové válce, stejně jako pečení drobného vánočního cukroví,“ uzavřela Petráková

Autor: Anna Novotná

24.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 170 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Horizontkář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 170 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:1.12.2017.A:13.6.2018. Místo výkonu práce Dolejši Kunčice. Praxe 5 let, čtení výkresové dokumentace. Zaměstnanecké výhody: stravenky, penzijní připojištění. Osobní kontakt ve všední dny od 6:00 do 14:00 hodin.. Pracoviště: Baze alfa, s.r.o., 742 45 Fulnek 1. Informace: Miroslav Štrbák ml., +420 605 527 275.

Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 25 000 Kč

Strojní inženýři projektanti, konstruktéři Konstruktér. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:17.10.2017.A:13.6.2018. Místo výkonu práce Odry. Nástup možný ihned nebo dle domluvy. Upřesňující informace: Strojírenské vzdělání, praxe min. 2 roky, řidičský průkaz skupiny B. Náplň práce: Konstrukční činnost v CAD SolidWorks profesional 2017, komunikace se zákazníky, dodavateli a odběrateli. Znalosti: Pokročilá znalost microsoft Excel, Word a Solidworks, angličtina - základy. Osobní předpoklady: Samostatnost a především zájem o techniku, vývoj nových zařízení a strojů, pečlivost. Možnost příspěvku na dojížďku.. Pracoviště: Forcon solution s.r.o.-pracoviště, tř. Osvobození, č.p. 930, 742 35 Odry. Informace: Jiří Řehounek, +420 774 361 254.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 15 500 Kč

Obsluha zemních a příbuzných strojů Obsluha stavebních strojů - bagrnakladač JCB, TEREX. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 5.4.2018 a: 12.6.2018 Požadavky: ŘP sk. B, C, profesní průkaz, praxe., Pracovní poměr na dobu určitou s možností dalšího prodloužení., Nástupní mzda od 15 500 Kč + prémie, Nástup možný ihned., Kontakt: osobní kontakt po domluvě na tel.: 556 736 584, p. Marie Skýpalová - sekretářka, e-mail: unistad@centrum.cz. Pracoviště: Unistad spol. s r.o., Komenského, č.p. 8, 742 01 Suchdol nad Odrou. Informace: Marie Skýpalová, +420 556 736 584,777 803 992.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 11 500 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 11500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:3.4.2018.A:14.6.2018. Místo výkonu práce Spálov. Vhodné i pro absolventy. Vyučen v oboru prodavač-ka s maturitou a s praxí v obchodě - výhodou. Komunikativnost, pečlivost a odpovědnost, znalost práce na PC. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, penzijní připojištění, odměny při pracovních a životních výročích, systém firemního vzdělávání. Vyplňte prosím dotazník a vložte na stránkách www.jednota-hodonin.eu v sekci Kariéra - Dotazník pro uchazeče. Telefonický kontakt od 7:00 do 15:30 hodin.. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v hodoníně - pracoviště spálov, 742 37 Spálov. Informace: František Brhel, +420 518 389 236.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Obec Veřovice představila novou budovu obecního úřadu.
9

Obec představila nový obecní úřad

Videosouhrn 16.–17. června 2018

S šedesáti kily na Sněžku a Nazareth s Masarykem v Havířově: videa víkendu

Ostravský archeolog Zbyněk Moravec: Cílem není najít poklad drahých kovů

ROZHOVOR/ - Archeolog Zbyněk Moravec, opavský rodák, který pracuje v Ostravském muzeu, skládá dohromady drobné střípky z životů našich již zapomenutých předků. O některé z nich se s námi podělil.

OBRAZEM: Ve městě je nový herní areál

Nová hřiště i herní prvky mají od pátku 15. června oficiálně k dispozici obyvatelé a návštěvníci Nového Jičína.

Zmar tisíce opilostí, Havířov v květu a Třebíč v UNESCO: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 15. června 2018.

Do podzimu čeká řidiče na silnicích peklo. Na rekonstrukce má kraj 1,2 miliardy

Stavební ruch na cestách v kraji bude až do konce října mimořádný, vyžádá si uzavírky a mnohá dopravní omezení. Téměř 105 milionů korun ze svého rozpočtu, 215 milionů od státu a 941 milionů korun z evropských fondů dá letos Moravskoslezský kraj na rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT