VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoce přede dveřmi

NOVÝ JIČÍN-LIBHOŠŤ - Zatímco pro většinu národa jsou Vánoce v září ještě na hony vzdálené, u pětasedmdesátileté Zdeňky Hanzelkové z Nového Jičína-Libhoště voní celý dům.

27.11.2007
SDÍLEJ:

Už několik měsíců před Vánocemi má napilno perníkářka Zdeňka Hanzelková z Libhoště.Foto: DENÍK/Pavel Karban

Známá perníkářka chystá hlavně perníkové výtvory na předvánoční a vánoční výstavy od konce září deset až dvanáct hodin denně. „Letos jsem měla zpoždění,“ řekla vždy usměvavá žena a pokračovala: „Přišla jsem na to, že když je všechno čerstvější, je to lepší. Tak radši peču na doraz každý den. Někdy dokonce i do půl dvanácté,“ prozradila Hanzelková. Letos budou moci její křehká dílka obdivovat návštěvníci vánočních výstav na Slezskoostravském hradě, ve Vítkovicích, Hranicích, Dětmarovicích a Hustopečích. „Nedělám na kila, ale jen pár výstavních věcí,“ řekla na adresu beden s perníky a dodala: „Dělám chaloupky, mísy nebo perníkové hodiny.“

Neopakovat se, to je největší každoroční problém Hanzelkové. „Často přemýšlím v noci, co zase udělám, aby to nebylo stejné,“ poznamenala. Kolik surovin každoročně při vánočním pečení spotřebuje, prý ani sama neví. „To nejde říct. Je toho ale dost,“ přiznala s tím, že sama pro sebe si taky něco málo upeče. Že by ale na vánočním stole měla nejraději perníčky, s úsměvem odmítla. „Mám ráda vanilkové rohlíčky.“

 

Na poště je práce dost

NOVOJIČÍNSKO - Plné ruce práce mají před Vánocemi poštovní doručovatelky a doručovatelé.

Prakticky od listopadu jim začíná ten největší nápor. Přibývá práce v zaměstnání, ale také doma je třeba se připravit na blížící se svátky. „V tuhle dobu je hodně všeho. Přibývá pohledů, dopisů, a hlavně katalogů,“ uvedla poštovní doručovatelka Jaroslava Gleňová (50) z Nového Jičína.

Na pečení, vánoční úklid a vůbec na domácí přípravu na Vánoce si však přesto čas najde. „Přes týden něco málo stihnu. Přinutí mě to, protože musím. Nejvíc ale udělám v sobotu a v neděli,“ dodala Gleňová.

Mohlo by se zdát, že elektronické pohlednice a „esemesky“ už zcela nahradily vánoční pohledy. To však podle Gleňové není úplně pravda. „Pohlednice lidi posílají pořád a myslím, že ještě letos určitě budou posílat. Ale někteří dopředu avizují, ze příští rok už tolik posílat nebudou,“ nastínila Gleňová a dodala: „Většinou totiž pohledy posílají starší lidé. Ti říkají, že jim hodně známých umírá, a navíc od příštího roku podraží známky na pohled.“ Sama ale vánoční pohledy posílá také. „Pošlu jich vždycky asi tak pět,“ uzavřela.

 

Na odbyt jdou především vánočky

 

NOVÝ JIČÍN - Perníčky ve formě fgurek čertů, andělů, Mikulášů, to je jen část sortimentu, který jde velice na odbyt v nadcházejícím předvánočním čase ve všech pekárnách.

Velmi žádaným zbožím se tak stávají zejména vánočky, mazance, ale i veky sloužící k přípravě obložených chlebíčků. „Právě před Vánocemi pečeme speciální vánočky de luxe. Jsou mandlové a jsou velikostně rozlišené. Zákazník může volit mezi kilovou či půlkilovou vánočkou. Na pultech jsme měli také úplně malé vánočky, která zase uvítali například lidé důchodového věku žijící osamoceni,“ uvedla prodavačka Dana Knápková z pekárny na ulici Dolní brána v Novém Jičíně. „Normálně denně prodáme okolo deseti vánoček a pěti šesti mazanců,“ doplnila Knápková.

Dobře na odbyt jdou i perníkové fgurky. „Kromě klasických čertů, Mikulášů a andělů to jsou i zvonečky či rybičky. Snažíme se, aby kromě základního sortimentu si mohli vybrat i dětští zákazníci,“ podotkla prodavačka. Jediné, co některé zákazníky trápí, je cenová relace zboží. „Lidem se zdá zboží někdy drahé, přesto si pomalu zvykají. Zdražily všechny pekárny, naše není výjimkou,“ dodala s tím, že zákazníci najdou v pekárně pečené štoly, frgály i doplňkové zboží ve formě sladkostí, zákusků. „Z vánočkového těsta jsou i čertíci a podobně. Dělali jsme je i na objednávky,“ sdělila Knápková

Vedení pekárny myslí i na opuštěné děti. „Každoročně se peče zdarma pro dětský domov. Nedávno se zdarma dělaly velké frgály pro plavecké závody,“ prozradila prodavačka.

 

I trhovci si vyšetří čas

NOVÝ JIČÍN - Předvánoční shon udělá asi největší radost obchodníkům. Ti jsou před svátky v jednom kole.

Šárka Chlebová (52) z Frýdku-Místku, která na podloubí v Novém Jičíně už více jak týden prodává vánoční formičky a vykrajovátka, si na dobrou prodejnost v tyto dny nemůže stězovat. „Je to celkem v pohodě, před Vánocemi to jde,“ podotkla Chlebová s tím, ze před Vánocemi objízdějí více měst. „To je docela náročné, a času je tak méně,“ poukázala. Naštěstí se ale střídá s kolegyní, takže k přípravě na Vánoce si čas najde. „Kdybych to dělala sama, tak ne. Ale protože se střídáme, tak stíhám třeba i napéct,“ dodala.

Na náměstí prodává za každého počasí od osmi od rána až do setmění. Jak Chlebová prozradila, není čas si zajít ani na toaletu. „Musím prostě pít míň,“ pousmála se Chlebová.

Podle ní formičky a vykrajovátka zůstávají u lidí stále oblíbeným zbožím, i přestože se všechno stále zdražuje. „Je to zboží, které se týká Vánoc, takže se dobře prodává. Myslím, že o něj bude zájem pořád,“ doplnila.

 

Domácí cukroví je lepší

STARÝ JIČÍN - Časy, kdy zaneprázdněné ženy zašly do cukrárny a objednaly si několik druhů cukroví, jsou již patrně defnitivně pryč.

O vánoční cukroví z výroben letos zájem není. Alespoň tak to cítí Pavel Vašut, majitel pekárny Anežka v Palalčově, místní části Starého Jičína. „V tomto čase je naprostý útlum. Kšefty z října jsou tak zhruba na třetině, možná až čtvrtině. Hodně se projevilo zdražení,“ řekl Vašut, jemuž připadá, že lidé jako by se teprve pomalu připravovali k Vánocům a tomu, co k nim patří.

Špatný kšeft Vašut přičítá dílem velkoobchodním řetězcům, zdražení o dvacet i více procent u některých potravin, a také shonu, který se zřejmě bude do Vánoc stále zvyšovat hlavně kvůli shánění dárků. „Vánoční cukroví, myslím, bude na řadě až jako to poslední,“ přemýšlel nahlas Vašut.

 

Tvarohové růžky

25 dkg tvarohu, 25 dkg perly, 25 dkg hladké mouky, vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení, cukr do tvarohu. Náplň: 25 dkg tvarohu, vanilkový cukr, vejce, cukr, citr. kůra Tuk rozdrobíme, přidáme mouku, tvaroh a vypracujeme těsto. Vyválíme plát asi 1 cm silný, rozkrájíme na čtverce, které naplníme připravenou tvarohovou náplní. Protilehlé růžky čtverce přehneme a prsty těsto přitiskneme, aby se při pečení šáteček nerozevřel. Potřeme vajíčkem a upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Linecké koláčky

300 g hladké mouky, 100 g práškového cukru, 200 g másla nebo margarínu, 1 vejce, marmeládu na lepení Vypracujeme v těsto a necháme 2 - 3 hodiny odležet v ledničce. Vyválíme, vykrajujeme a pečeme při 200°C 6 - 7 minut.

Ořechová linecká kolečka

300 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 balení prášku do pečiva, 1 žloutek Vypracujeme těsto, necháme do druhé dne odležet. Vyválíme, vykrajujeme a pečeme v předehřáté troubě.

 

27.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 18 400 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů operátoři výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18400 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: z.: 11.10.2017, a: 17.5.2018, Požadavky: , - praxe z výroby nebo montážní linky velkou výhodou, - schopnost práce na třísměnný provoz, - manuální zručnost, Náplň práce: , - obsluha montážní linky, - kompletace dílů, - obsluha strojů na vstřikování plastů, Benefity:, Výkonnostní prémie, bonus za mimořádné směny, půlroční hodnocení, stravenky, firemní autobus (z určitých lokalit a měst), Inf. zájemci zasílejte žádosti na e-mail.. Pracoviště: Grafton recruitment s.r.o. - pracoviště mošnov, Průmyslová, č.p. 368, 742 51 Mošnov. Informace: Iveta Heczková, +420 595 131 780.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Strojírenský technik 20 000 Kč

Revizní technici ve strojírenství, technici STK Zkušební technik (ve strojírenství). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z:25.2.2016, a:14.5.2017, Inf.: zájemci se hlaste u p. Drozda osobně a to:, v PONDĚLÍ od 7:00-13:00 hod., v ÚTERÝ a ČTVRTEK od 7:00-15:00 hod.. Pracoviště: Tatra metalurgie a.s., Areál Tatry, č.p. 1448, 742 21 Kopřivnice. Informace: Ladislav Drozd, +420 556 492 018.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 17 000 Kč

Slévači Slévárenský dělník/ce. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 31.7.2017, a.: 17.5.2018, Požadujeme: zdravotní způsobilost, manuální zručnost, pečlivost a spolehlivost, chuť se zaučit a pracovat, fyzickou zdatnost., Info. na tel.: 732535555, 733535263, e-mail: kleprlik@vojmar.cz, osobně na Vojmar s.r.o. Hasičská 545/44, Ostrava - Hrabůvka, Po - pá 7:00 - 15:00.. Pracoviště: Vojmar s.r.o. - pracoviště kopřivnice, Areál Tatry, č.p. 1448, 742 21 Kopřivnice. Informace: Kamil Kleprlík, +420 732 535 555,733 535 263.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 45 000 Kč

Řídící pracovníci v oblasti technického rozvoje Vedoucí technologie Nářaďovny. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 45000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z.: 23.3.2017, a.: 21.5.2018, Očekáváme:, - VŠ nebo ÚSO vzdělání technického směru, nejlépe strojírenská technologie, - Alespoň 3 roky praxe na postu Vedoucího technologa , - Znalost technologie výroby lisovacích a svařovacích přípravků, přípravků pro třískovou i beztřískovou technologii, - Znalost metod normování práce a metodiky tvorby kalkulací, - Znalost tvorby technologických postupů, - Výbornou znalost čtení výkresové dokumentace, - Znalost jazyka anglického na alespoň mírně pokročilé úrovni, - Znalost strojírenské technologie, - ŘP sk. B, Pracovní náplň:, - Vedení kolektivu cca 10 pracovníků, - Denní komunikace s výrobou, OŘJ, obchodem a dalšími úseky firmy, - Řešení problémů v oblasti technologických postupů, - Tvorba kalkulací, Nabízíme:, - Různorodou, zajímavou a dlouhodobě perspektivní práci, - Seberealizaci a další kvalifikační rozvoj, - Zajímavé hodnocení a zaměstnanecké výhody dle kolektivní smlouvy, Info. na tel.: 556 493 243, e-mail: gabriela.murckova@tawesco.cz.. Pracoviště: Tawesco s.r.o., Areál Tatry, č.p. 1449, 742 21 Kopřivnice. Informace: Gabriela Murcková, +420 556 493 243.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kristýnka lyžuje na monoski. Premiérový benefiční běh, který pořádala skupina žáků Smajlíci ze Základní školy T. G. Masaryka v Bílovci, jí má pomoci v jejím sportovním snažení.
35

OBRAZEM: Lidé ve Fulneku a v Bílovci běželi pro dobrou věc

Videosouhrn 19.–20. května 2018

Šlechtična versus štokr a prohra siláka s malotraktorem: zhlédněte videa víkendu

Hasiči na Novojičínsku v sobotu vyjížděli k vážným nehodám

Ke dvěma dopravním nehodám, při nichž se střetly osobní automobil a motocykl, vyjížděli na Novojičínsku v průběhu soboty 19. května hasiči.

VIDEO: Podzemí u Zlatých Hor skrývá jezírka i obří čerpadlo

/FOTOGALERIE/ Další část tajemného podzemí u Zlatých Hor se otevírá turistům. Město zpřístupnilo zbývající část Poštovní štoly vzniklé těžbou rud. Atrakci, která nemá v celém kraji obdoby, budou moci lidé navštívit od června.

OBRAZEM: Hasiči soutěžili v noci

Nejstarší noční hasičská soutěž u nás se uskutečnila z pátku na sobotu 19. května v Odrách. Oderští hasiči ji pořádali již posedmadvacáté. První soutěžící družstvo vyrazilo na trať až po 21. hodině, zúčastnila se ženská i mužská družstva zejména z Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Zbystřete! Houby v Beskydech již rostou!

Beskydy - V živé paměti má ještě většina houbařů loňské doslova žně, kdy se na některých místech o houby doslova zakopávalo. A nová sezona je tady.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT