Známá perníkářka chystá hlavně perníkové výtvory na předvánoční a vánoční výstavy od konce září deset až dvanáct hodin denně. „Letos jsem měla zpoždění,“ řekla vždy usměvavá žena a pokračovala: „Přišla jsem na to, že když je všechno čerstvější, je to lepší. Tak radši peču na doraz každý den. Někdy dokonce i do půl dvanácté,“ prozradila Hanzelková. Letos budou moci její křehká dílka obdivovat návštěvníci vánočních výstav na Slezskoostravském hradě, ve Vítkovicích, Hranicích, Dětmarovicích a Hustopečích. „Nedělám na kila, ale jen pár výstavních věcí,“ řekla na adresu beden s perníky a dodala: „Dělám chaloupky, mísy nebo perníkové hodiny.“

Neopakovat se, to je největší každoroční problém Hanzelkové. „Často přemýšlím v noci, co zase udělám, aby to nebylo stejné,“ poznamenala. Kolik surovin každoročně při vánočním pečení spotřebuje, prý ani sama neví. „To nejde říct. Je toho ale dost,“ přiznala s tím, že sama pro sebe si taky něco málo upeče. Že by ale na vánočním stole měla nejraději perníčky, s úsměvem odmítla. „Mám ráda vanilkové rohlíčky.“

 

Na poště je práce dost

NOVOJIČÍNSKO - Plné ruce práce mají před Vánocemi poštovní doručovatelky a doručovatelé.

Prakticky od listopadu jim začíná ten největší nápor. Přibývá práce v zaměstnání, ale také doma je třeba se připravit na blížící se svátky. „V tuhle dobu je hodně všeho. Přibývá pohledů, dopisů, a hlavně katalogů,“ uvedla poštovní doručovatelka Jaroslava Gleňová (50) z Nového Jičína.

Na pečení, vánoční úklid a vůbec na domácí přípravu na Vánoce si však přesto čas najde. „Přes týden něco málo stihnu. Přinutí mě to, protože musím. Nejvíc ale udělám v sobotu a v neděli,“ dodala Gleňová.

Mohlo by se zdát, že elektronické pohlednice a „esemesky“ už zcela nahradily vánoční pohledy. To však podle Gleňové není úplně pravda. „Pohlednice lidi posílají pořád a myslím, že ještě letos určitě budou posílat. Ale někteří dopředu avizují, ze příští rok už tolik posílat nebudou,“ nastínila Gleňová a dodala: „Většinou totiž pohledy posílají starší lidé. Ti říkají, že jim hodně známých umírá, a navíc od příštího roku podraží známky na pohled.“ Sama ale vánoční pohledy posílá také. „Pošlu jich vždycky asi tak pět,“ uzavřela.

 

Na odbyt jdou především vánočky

 

NOVÝ JIČÍN - Perníčky ve formě fgurek čertů, andělů, Mikulášů, to je jen část sortimentu, který jde velice na odbyt v nadcházejícím předvánočním čase ve všech pekárnách.

Velmi žádaným zbožím se tak stávají zejména vánočky, mazance, ale i veky sloužící k přípravě obložených chlebíčků. „Právě před Vánocemi pečeme speciální vánočky de luxe. Jsou mandlové a jsou velikostně rozlišené. Zákazník může volit mezi kilovou či půlkilovou vánočkou. Na pultech jsme měli také úplně malé vánočky, která zase uvítali například lidé důchodového věku žijící osamoceni,“ uvedla prodavačka Dana Knápková z pekárny na ulici Dolní brána v Novém Jičíně. „Normálně denně prodáme okolo deseti vánoček a pěti šesti mazanců,“ doplnila Knápková.

Dobře na odbyt jdou i perníkové fgurky. „Kromě klasických čertů, Mikulášů a andělů to jsou i zvonečky či rybičky. Snažíme se, aby kromě základního sortimentu si mohli vybrat i dětští zákazníci,“ podotkla prodavačka. Jediné, co některé zákazníky trápí, je cenová relace zboží. „Lidem se zdá zboží někdy drahé, přesto si pomalu zvykají. Zdražily všechny pekárny, naše není výjimkou,“ dodala s tím, že zákazníci najdou v pekárně pečené štoly, frgály i doplňkové zboží ve formě sladkostí, zákusků. „Z vánočkového těsta jsou i čertíci a podobně. Dělali jsme je i na objednávky,“ sdělila Knápková

Vedení pekárny myslí i na opuštěné děti. „Každoročně se peče zdarma pro dětský domov. Nedávno se zdarma dělaly velké frgály pro plavecké závody,“ prozradila prodavačka.

 

I trhovci si vyšetří čas

NOVÝ JIČÍN - Předvánoční shon udělá asi největší radost obchodníkům. Ti jsou před svátky v jednom kole.

Šárka Chlebová (52) z Frýdku-Místku, která na podloubí v Novém Jičíně už více jak týden prodává vánoční formičky a vykrajovátka, si na dobrou prodejnost v tyto dny nemůže stězovat. „Je to celkem v pohodě, před Vánocemi to jde,“ podotkla Chlebová s tím, ze před Vánocemi objízdějí více měst. „To je docela náročné, a času je tak méně,“ poukázala. Naštěstí se ale střídá s kolegyní, takže k přípravě na Vánoce si čas najde. „Kdybych to dělala sama, tak ne. Ale protože se střídáme, tak stíhám třeba i napéct,“ dodala.

Na náměstí prodává za každého počasí od osmi od rána až do setmění. Jak Chlebová prozradila, není čas si zajít ani na toaletu. „Musím prostě pít míň,“ pousmála se Chlebová.

Podle ní formičky a vykrajovátka zůstávají u lidí stále oblíbeným zbožím, i přestože se všechno stále zdražuje. „Je to zboží, které se týká Vánoc, takže se dobře prodává. Myslím, že o něj bude zájem pořád,“ doplnila.

 

Domácí cukroví je lepší

STARÝ JIČÍN - Časy, kdy zaneprázdněné ženy zašly do cukrárny a objednaly si několik druhů cukroví, jsou již patrně defnitivně pryč.

O vánoční cukroví z výroben letos zájem není. Alespoň tak to cítí Pavel Vašut, majitel pekárny Anežka v Palalčově, místní části Starého Jičína. „V tomto čase je naprostý útlum. Kšefty z října jsou tak zhruba na třetině, možná až čtvrtině. Hodně se projevilo zdražení,“ řekl Vašut, jemuž připadá, že lidé jako by se teprve pomalu připravovali k Vánocům a tomu, co k nim patří.

Špatný kšeft Vašut přičítá dílem velkoobchodním řetězcům, zdražení o dvacet i více procent u některých potravin, a také shonu, který se zřejmě bude do Vánoc stále zvyšovat hlavně kvůli shánění dárků. „Vánoční cukroví, myslím, bude na řadě až jako to poslední,“ přemýšlel nahlas Vašut.

 

Tvarohové růžky

25 dkg tvarohu, 25 dkg perly, 25 dkg hladké mouky, vejce, moučkový cukr s vanilkou na obalení, cukr do tvarohu. Náplň: 25 dkg tvarohu, vanilkový cukr, vejce, cukr, citr. kůra Tuk rozdrobíme, přidáme mouku, tvaroh a vypracujeme těsto. Vyválíme plát asi 1 cm silný, rozkrájíme na čtverce, které naplníme připravenou tvarohovou náplní. Protilehlé růžky čtverce přehneme a prsty těsto přitiskneme, aby se při pečení šáteček nerozevřel. Potřeme vajíčkem a upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Linecké koláčky

300 g hladké mouky, 100 g práškového cukru, 200 g másla nebo margarínu, 1 vejce, marmeládu na lepení Vypracujeme v těsto a necháme 2 - 3 hodiny odležet v ledničce. Vyválíme, vykrajujeme a pečeme při 200°C 6 - 7 minut.

Ořechová linecká kolečka

300 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 1 balení prášku do pečiva, 1 žloutek Vypracujeme těsto, necháme do druhé dne odležet. Vyválíme, vykrajujeme a pečeme v předehřáté troubě.