Vánoční strom by měl být ozdobou každého města. Výhodu mají ta, kde strom roste přímo na náměstí. To je případ Studénky, kde strom svítí už od 29. listopadu, Bílovce, kde budou strom rozsvěcet dnes, nebo ve Štramberku, kde se velký smrk u kostela na náměstí rozzářil už 25. listopadu. „Jsme rádi, že je ten strom u kostela a ne uprostřed náměstí. Tam totiž dost často hodně fouká. U toho kostela je to v závětří," řekla Anna Rašková, vedoucí oddělení kultury, sportu, volného času a cestovního ruchu Městského úřadu Štramberk.

Ve vedlejší Kopřivnici se vánoční strom rozzářil ve stejný den jako v Novém Jičíně, a to v pátek 4. prosince v rámci Mikulášské jízdy. Smrček menšího vzrůstu, který stojí na prostranství před Kulturním domem Kopřivnice po celý rok, tradičně zdobí barevná světýlka a ozdoby.

Stromy darovali občané

V ostatních městech na Novojičínsku stromy pocházejí z městských lesů nebo, což se stává poměrně často, je někdo městu daruje. Právě dárce spasil Fulnek. „Projeli jsme Dolejší Kunčice, Kamenku, Vlkovice, Lukavec, nenašli jsme vhodný strom. V tak špatném stavu ty naše lesy jsou," uvedl fulnecký místostarosta František Schindler s tím, že proto oslovil své známé. „Ozval se jeden hasič z Jerlochovic, ale předběhla ho paní ze Stachovic. Přišla na úřad a řekla, že má strom, který roste do drátů a potřebuje ho skácet, tak že by ho darovala městu jako vánoční. Pracovnice z úřadu tam zajela a za chvilku volala, že pro nás má strom," dodal František Schindler.

Darovaný strom mají rovněž ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jeho dárcem byli manželé Šrubařovi z Trojanovic.

„Ten strom už kořeny zvedal chodník a zasahoval do plotu, navíc byl pod elektrickým vedením, tak se ti manželé rozhodli, že ho darují městu jako vánoční. Těsně pod dráty jsme ho vytáhli a převezli na náměstí," přiblížil Deníku historii frenštátského smrku Pavel Stachura, vedoucí místních technických služeb.

Převládají smrky

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Odrách září už od pondělí 30. listopadu. Vysoký a pěkně rostlý strom tam v podvečer symbolicky rozsvítilo šest andělů. „Je to douglaska. Podle jeřábu, když ji ustavoval, měří 14 až 16 metrů," uvedl Jaroslav Zdražil, jednatel Oderské městské společnosti. Městu strom darovala soukromá osoba.

Opravdu krásný vánoční strom letos zdobí novojičínské Masarykovo náměstí. Konkrétně se jedná o dvanácti metrový smrk, který radnici darovala rodina Štěpánova z Bludovic, odkud ho také přivezli do centra města pracovníci technických služeb. „I letos je ozdoben světelnými řetězy, krápníky a koulemi s bílými LED žárovkami. Ozdoby zůstaly tedy stejné jako vloni, akorát jich je více," uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Také příborský strom, jak už zde bývá tradicí, darovala radnici jedna z místních rodin.